Oekraïners vrezen Russische webaanvallen rond presidentsverkiezing

Serii Demdjoek, hoofd Oekraïense webpolitie

Serii Demdjoek, hoofd Oekraïense webpolitie

Volgens Serhii Demedjoek, hoofd van de Oekraïense webpolitie (?), maken door Rusland gecontroleerde trollen zich op de komende presidents-verkiezingen in zijn land te verstoren. De e-krakers zouden zich richten op de centrale kiescommissie en haar medewerkers. Ze zouden het plan hebben de elektronische systemen binnen te dringen en valse informatie te verspreiden in de aanloop naar de verkiezing die 31 maart a.s. zal plaatsvinden.
Demedjoek: “Aan de vooravond van de verkiezing en tijdens het tellen van de stemmen zullen er webaanvallen op cruciale infrastructuur worden uitgevoerd. Het gaat om de stembureaus zelf, de districten en de kiescommissie. Van wat we ontdekten is het de bedoeling de informatie over de uitslagen te manipuleren en de verkiezing in diskrediet te brengen.”
De verkiezing wordt een krachtproef voor Oekraïne. Het Rusland van Poetin heeft de Oekraïne van Porosjenko voortdurend afgeschilderd als corrupt en zwak geleid. Het ondermijnen van de geloofwaardigheid van die verkiezing past geheel in dat verhaal.

Kremlin

Uiteraard weet het Kremlin zich van de prins geen kwaad. “Het enige dat ik kan zeggen dat we van andere landen soortgelijke verhalen hebben gehoord”, zei Kremlinwoordvoerder Dimitri Peskov. “Dit wordt een soort manie of fobie, maar heeft niks met de werkelijkheid te maken. Rusland heeft zich nooit beziggehouden met webmisdaad.”

Volgens Demedjoek zijn de kraakactiviteiten aanmerkelijk toegenomen. Sommige e-krakers doen zich voor als regeringsvertegenwoordigers om zo binnen te dringen in de servers van de kiescommissie en dier technische staf.
Volgens de politieman worden kwaadaardige progjes vaak eerst in Oekraïne uitgeprobeerd, zoals een paar jaar terug bij het lamleggen van een Oekraïense krachtcentrale. “Oekraïne is de lanceerplaats waar het begint. Ze testen ons eerst. Wij zijn voor hun de vijand en als het bij ons werkt dan passen ze het aan aan de eisen en infrastructuur en gebruiken ze het in een ander land.”
Hij zei de activiteiten in de gaten te houden van een groep met (bij)namen als APT28 ook wel Fancy Bear genoemd, die volgens de VS banden heeft met de Russische militaire geheime dienst GROe. Het wordt steeds gezelliger in het oosten.

Bron: ABC News

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.