Webaanval oorzaak stroomstoring (?)

HoogspanningsmastenHoe meer zaken er aan het grote wereldwijde web worden gehangen, hoe fijner en uitgebreider het speelterrein voor de e-krakers wordt. Volgens het veiligheidsbedrijf iSight Partners is in Oekraïne in december een vrij grote stroomstoring geweest, die het gevolg zou zijn geweest van doelgerichte sabotage via het web. Op 23 december zouden in de streek van Ivano-Frankivsk honderden of zelfs duizenden woningen zonder stroom zijn komen te zitten, door het afschakelen van drie schakelpunten. Aanvallen op energievoorzieningen zijn niet bijzonder, maar hebben tot nu toe nog niet geleid tot stroomstoringen.

Ik moet bekennen dat ik altijd enige korrels zout bij de hand houd als ik dit soort berichten van veiligheidsbedrijven lees. Uiteindelijk is de angst voor een e-kraak of webaanval hun boterham. Je bent gewaarschuwd. John Hultquist van iSight stelt dat dit een scenario is waar de branche lang voor heeft gevreesd. Stroomnetten vormen een dankbaar doelwit voor kwaadwillenden. Als de stroom wegvalt, dan is onze elektrische maatschappij vrij hulpeloos. Tot nu toe schijnt die dreiging geen werkelijkheid te zijn geweest, tot, als iSight gelijk heeft, 23 december 2015, twee dagen voor kerstmis. In de VS, waar de aanvallen op stroomvoorzieningen dagelijks zouden voorkomen (McAfee-rapport), doet de stroombranche er nogal laconiek over. De meeste zouden het rapporteren niet waard zijn.
In Oekraïne wees de veiligheidsdienst natuurlijk meteen in de richting van Rusland. De twee landen staan in feite op voet van oorlog met elkaar sedert de opstandelingen in het oosten van Oekraïne nauwelijks verhulde steun van Rusland krijgt. Volgens het persbureau Reuters doet een speciale commissie onderzoek naar de oorzaken van de stroomuitval. Volgens het veiligheidsbedrijf ESET zou de storing zijn veroorzaakt met behulp de kwaadaardige trojaan BlackEnergy, die ook bij eerdere aanvallen op overheidsdoelen in Oekraïne is gebruikt.

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.