Bedrijf volgt 2,5 miljoen inwoners van Xinjiang

Grote Broer heerst in China /XinJiang

Camera’s boven de ingan van een moskee in Xinjiang (afb: the Guardian)

China heeft als dictatuur en communistische staat een naam op te houden als aanhanger van Grote Broer (zie Orwell, 1984). De Chinese overheid maakt ruim gebruik van al het fraais dat de moderne techniek biedt om haar onderdanen in de gaten en onder de duim te houden. Volgens Victor Gevers van de stichting GDI, die streeft naar een open internet, zou een Chinees bedrijf het doen en laten van 2,5 miljoen inwoners van de  Oeigoerse provincie Xinjiang volgen. De Oeigoeren, een moslimvolk verwant aan de Turken, zijn al langer doelwit van ‘heropvoedingsacties’ van de Chinese overheid, die greep probeert te krijgen op de opstandige plaatselijke bevolking.
Gevers ontdekte een onbeveiligde databank van het bedrijf SenseNets Technology met namen en andere gegevens van inwoners in deze West-Chinese provincie. Die bevatte ook gegevens van zo’n 6,7 miljoen volgsystemen waar die inwoners zich de laatste 24 uur hadden opgehouden. Dan hebben we het over systemen bij moskees, hotels, internetcafé’s en politiebureaus. Die volgsystemen kunnen vaste bewakingscamera’s zijn, maar ook met lijfcamera’s uitgeruste agenten of id-scanners. De databank zou ten minste al zeven maanden vrij toegankelijk zijn.
“Dat onbeveiligde gezichtsherkennings- en id-systeem heeft maar een doel”, twittert Gevers. “Het volgt moslims en wordt betaald door de Chinese overheid in Xinjiang om de Oeigoeren in de gaten te houden.”

Dictatuur

De Chinese dictatuur houdt flink huis in de provincie, waar de Oeigoeren de laatste 25 jaar regelmatig in opstand kwamen tegen het onderdrukkende regime. Tegenwoordig probeert de Chinese overheid de Oeigoerse bevolking onder de duim te krijgen door wat zij presenteert als heropvoeding. Dat gebeurt dan via interneringskampen en door het plaatsen van staats’begeleiders’ in moslimgezinnen (naast Oeigoeren zijn dat ook andere niet-Chinese bevolkingsgroepen als Kazachen). Er zouden zo’n 1 miljoen mosliminwoners van Xinjiang in die heropvoedingskampen zijn opgesloten. Daarnaast wordt de provincie, net als in Tibet, tegenwoordig overspoeld door Han-Chinezen. De provincie telde in 2000 bijna 20 miljoen inwoners.

Heel de provincie schijnt niet alleen vergeven te zijn van bewakingscamera’s, al of niet voorzien van gezichtsherkenning, maar de inwoners worden onderweg ook regelmatig gecontroleerd en de huizen zouden er voorzien zijn van een QR-code waaraan de gegevens van de bewoners zijn gekoppeld. Nadat Gevers het verhaal wereldkundig had gemaakt heeft SenseNets de toegang tot de databank beveiligd. Noch het bedrijf, noch de provincie reageerde op de bekendmaking.
Het bedrijf werkt met de politie samen in diverse Chinese steden en slaat zich op de borst vanwege de successen met het ‘achterhalen van herrieschoppers’. In 2017 schreef SenseNets in een advertentie: “In ieder hart zit schoonheid. De schoonheid van het leven is die te beschermen en te bewaren. De veiligheid van steden is voor SenseNets schoonheid. We doen ons best die te beschermen en te bewaren.” Grote Broer heeft gesproken.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.