Ook Frankrijk gaat zijn burgers bespieden

De Franse gemeente Nice heeft de goedkeuring van de autoriteiten gekregen om een proef met gezichtsherkenning te beginnen tijdens het carnaval in die Zuid-Franse stad. Frankrijk is een van de landen in Europa waar opsporingsdiensten grote bevoegdheden hebben om hun burgers te bespieden.

Gezichtsherkenning

Nice doet proef met gezichtsherkenning via bewakingscamera’s (afb: Futura-Sciences)

De Franse commissie voor informatica en vrijheden (CNIL) heeft Nice toestemming gegeven om via bewakingscamera’s met gezichtsherkenning mensen op straat in de gaten te houden. De proef geldt voor twee dagen, 19 en 20 februari, tijdens het Carnaval van Nice, dat zaterdag is begonnen. Dat zou een primeur voor Frankrijk zijn zei burgemeester Christian Estrosi tijdens een persconferentie.
De proef zou onder meer gericht zijn op het opsporen van zoekgeraakte kinderen maar om personen die ‘in de belangstelling’ staan van de politie. Bij de proef zullen zes bewakingscamera’s worden ingezet.
Zo’n duizend vrijwilligers hebben zich opgegeven als proefkonijn, waarvan sommigen, kennelijk fungeren als zoekgeraakte of verdachte lieden. De gezichten van mensen die niet aan de proef deelnemen zullen worden vervaagd, belooft de CNIL.

Een camera op 145 bewoners

Nice schijnt al volgehangen te zijn met bewakingscamera’s, zo’n 2350, wat neerkomt op een camera op elke 145 bewoners. Met het gezichtsherkenningsprogramma Any Vision van Confidentia zijn gezichten te herkennen die langs een bewakingscamera lopen als het systeem is gevoed met foto’s. Confidentia-baas Jean-Philippe Claret is al sedert 2016 bezig om de wetgeving op het gebied van gezichtsherkenning te veranderen. Hij had tijdens het EK in Frankrijk, nog voor de dodelijke aanslag in Nice met een vrachtwagen, camera’s met gezichtsherkenning willen opstellen in de fanzones in de stad, maar kreeg geen toestemming.

Enge man

In december vroeg deze enge man de prefect om hem de lijst te bezorgen van personen die vastzaten in zijn stad, om in staat te zijn die mensen te volgen op straat en in het openbaar vervoer via gezichtsherkenninprogrammatuur die zou worden verbonden met alle 2350 camera’s in de stad. Een vreemd verzoek, lijkt me. Ik zou bijna zeggen: oppakken die man.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.