Sommige apps op iPhone volgen je zonder toestemming

IPhonesSommige toepassingen op je iPhone zouden je in de gaten houden, zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven. Het gaat dan, bijvoorbeeld, om Air Canada, vluchtboeker Expedia en Hotels.com zo meldt het blog Techcrunch (die zelf ook graag je gegevens wil hebben!).
De toeps zouden voorzien zijn code van het Israëlische Glassbox waarmee de ontwikkelaars ervan kunnen volgen wat de iPhonebezitters er mee doen. Elke interactie wordt vastgelegd in schermafdrukken. De Glassboxcode zou de gevoelige gegevens in de schermafdrukken vervagen/verdoezelen, maar volgens de App Analyst deed de app van Air Canada dat niet altijd naar behoren. Sommige apps stuurden de gegevens naar Glassbox, maar andere stuurden die naar eigen servers van de bedrijven, volgens TechCrunch. Geen van de betrokken bedrijven meldt dat dat gebeurt.

Problemen

Singapore Airlines meldde dat die schermafdrukken gebruikt worden om problemen te lokaliseren en op te lossen. “De gegevens worden behandeld in overeenstemming met ons privacybeleid.” Zoals gewoonlijk neemt die luchtvaartmaatschappij de privacy van zijn klanten ‘heel serieus’ (maar niet heus). Vluchtboeker Expedia zou naar eigen zeggen geen gebruik van Glassbox maken op zijn toeps voor Android en iPhone. Het zou wel de bedoeling zijn geweest.
Apple reageerde niet op vragen van CNet, maar heeft in het verleden regelmatig aangegeven dat het de privésfeer van zijn klanten zeer serieus neemt (maar dan ook echt, zoals Google en Facebook onlangs merkten).

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.