Facebook betaalt kinderen om hun telefoongebruik te tappen

FacebookFacebook is weer eens over de schreef gegaan. Het smoelenboek heeft (ook) kinderen betaald om hun telefoongebruik af te tappen. Daartoe maakte het sociale medium misbruik van het ontwikkelingsprogramma voor toepassingen voor de iPhone. In reactie daarop heeft Apple bevoegdheden van de Facebook ingetrokken om apps voor werknemers te bouwen en te draaien. Ook Google is op eenzelfde manier gestraft door Applle wegens een soortgelijke overtreding. Inmiddels hebben de bedrijven hun app-bevoegdheden weer teruggekregen.
Het smoelenboek schijnt het maar niet te leren (de hoge winstcijfers geven het hardleerse Facebook nog steeds gelijk, overigens). Facebook betaalde iPhone-gebruikers’ tot zelfs 13-jarigen’ om een toepassing te installeren die het gebruik van hun telefoon registreert en doorgeeft aan Facebook. Daarbij maakte het gebruik van een certificaat dat door Apple wordt uitgegeven voor toepassingen voor bedrijven voor intern gebruik.
Apple heeft dat certificaat voor Facebook nu ingetrokken. “We ontwikkelden dat ondernemingsontwikkelingsprogramma alleen maar voor intern gebruik van apps binnen een organisatie”, liet Apple weten. “Facebook heeft dat gebruikt om een gegevensverzamelende toepassing te verspreiden onder consumenten, hetgeen duidelijk contractbreuk is. Iedere ontwikkelaar die deze certificaten misbruikt zal worden uitgesloten om zo gebruikers en hun gegevens te beschermen.”

Ook andere interne apps

De intrekking geldt niet alleen de gebruikte app, maar voor elke toepassing die is gebouwd onder de vlag van het ontwikkelcertificaat. Daar gaat het ook om interne proefversies van Facebook en Instagram om nieuwe dingen uit te proberen voor ze worden vrijgegeven voor het grote publiek.

Bronnen: the Guardian, CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.