Documenten VS-aanklager Mueller gestolen

Speciale aanklager Robert Mueller

Speciale aanklager Robert Mueller (afb: WikiMedia Commons)

Een deel van de informatie die de speciale aanklager Robert Mueller heeft verzameld over de Russische beïnvloeding van de jongste Amerikaanse presidentsverkiezingen blijkt te zijn gestolen. Die informatie zou door Russische e-krakers op het web zijn gegooid om het onderzoek in diskrediet te brengen.
Volgens het kantoor van Mueller zouden er meer dan duizend vertrouwelijke documenten zijn gestolen, met name correspondentie met advocaten. Ze werden op het web gepost, waarbij een twitterprofiel belangstellenden de weg wees. “We kregen toegang tot de databank van speciale aanklager Mueller toen we een Russische server kraakten met info over de zaak van de Russische trollen”, schreven de aanbieders (krakers?) op Twitter. “Je kunt alle documenten lezen die Mueller had over de IRA (het Russische bedrijf Internet Research Agency; as) en de Russische inmenging. Veel leesplezier.”
Dat bericht werd in oktober geplaatst door @HackingRestone, volgens het kantoor van Mueller. Ook een verslaggever kreeg het materiaal aangeboden via een direct bericht op dezelfde dag. Het profiel is sedertdien verdwenen van Twitter. De mappenstructuur van de aangeboden informatie zou precies overeenkomen met die zoals de commissie die gebruikt. Die zou niet openbaar bekend zijn.

IRA

De eigenaren van de deelstek waarop de informatie geplaatst werd vertelden de Amerikaanse federale recherche (FBI) dat de aanbieders zich hadden aangemeld via een internetadres in Rusland. De federale agenten konden geen bewijs vinden dat er overheidsservers zouden zijn gekraakt, hetgeen zou wijzen op een lek in Rusland.

Mueller maakte het lek bekend in het kader van de vervolging van het Russische bedrijf Concord Management & Consulting dat kraakactiviteiten zou hebben gefinancierd van het roemruchte Russische bedrijf (?) IRA (Internet Research Agency). De advocaten van Concord zouden geen toegang mogen hebben tot gevoelige informatie die de Mueller-onderzoekers hebben verzameld. De krakers/aanbieders zouden onrelevante informatie hebben verspreid om de schijn te wekken dat Mueller weinig in handen heeft als bewijs tegen IRA en over de Russische inmenging, zo verklaarde het kantoor van Mueller.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.