Ook Iran probeert Telegram te muilkorven

Telegram op telefoonschermIran heeft internetaanbieders opdracht gegeven om de berichtendienst Telegram te blokkeren. Telegram is in Iran populair en zou zijn gebruikt door tegenstanders van de regering bij het organiseren van protesten. Iran heeft al eerder geprobeerd Telegram te muilkorven. Ook Rusland probeert de dienst de mond te snoeren, naar het schijnt vooralsnog met weinig succes.
De Iraanse staats-tv meldde dat het OM in Teheran opdracht heeft gegeven zowel de mobiele als de computerversie van Telegram te blokkeren. Daardoor zou de blokkade niet zijn te omzeilen door gebruik te maken van een virtueel persoonlijk netwerk (vpn). Maandagavond bleek de dienst echter nog steeds te functioneren.
Telegram wordt gebruikt door 40 miljoen Iraniërs (het land heeft ruim 80 miljoen inwoners). Een blokkade van Telegram zou er dan ook stevig in hakken. De dienst is vooral zo populair omdat de berichten adequaat worden versleuteld.

Protesten

De dienst zou gebruikt zijn door organisatoren van anti-regeringsprotesten in december en januari. Daarbij vielen 25 doden en werden vijfduizend mensen gearresteerd. Ook toen werd Telegram geblokkeerd, maar die blokkade werd omzeild door gebruikmaking van vpn’s. Overigens wordt in Rusland geprotesteerd tegen de blokkade van Telegram in dat land.

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.