Cambridge Analytica bankroet

Facebook weet allesCambridge Analytica het Engelse bedrijf dat Facebook in een ernstig privacyschandaal heeft gedompeld lijkt bankroet te zijn en gaat de poorten sluiten. Het Londense bedrijf acht zich ernstig te kort gedaan door, onder meer, de media, voor praktijken die zowel legaal als breed geaccepteerd zouden zijn als onderdeel van webreclame.

De heisa die is ontstaan na het bekend worden van de manier waarop Cambridge Analytica gegevens van vele Facebookers had verzameld zou vrijwel alle klanten en toeleveranciers hebben weggejaagd, zo verklaarde het bedrijf. “We hebben besloten dat het niet langer zinnig is het bedrijf voort te zetten.”
Facebook verklaarde door te gaan met het onderzoek naar mogelijk misbruik door Cambridge Analytica, zelfs als dat niet meer bestaat.
Jeff Chester van de Amerikaanse digitale burgerrechtenorganisatie Center for Digital Democracy stelde dat de kritiek op Facebook niet is verdwenen met het faillissement van Cambridge Analytica. “De praktijken van Cambridge Analytica, hoewel die grenzen overschreden, vormen een voorbeeld hoe de digitale marketing wereldwijd opereert. Eerder dan ons verheugen dat een fout bedrijf zijn verdiende loon heeft gekregen, zouden we moeten inzien dat er veel meer van dat soort bedrijven zijn die in politiek en commercie opereren.”

Van Brexit tot Trump

Het Londense bedrijf heeft een rol gespeeld bij de verkiezingscampagne van Trump maar ook in het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk dat heeft geleid tot de uittocht van de Britten uit de Europese Unie.

Na het bekend worden van de misstappen van Cambridge Analytica en van Facebook zelf, waarvoor Mark Zuckerberg hoogstpersoonlijk de schuld op zich heeft genomen, zijn de privacyregels aangescherpt bij het smoelenboek. Ook andere bedrijven die zich aan foute praktijken schuldig hadden gemaakt zijn zouden door Facebook ‘de laan zijn uitgestuurd’.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.