‘Emotiehelm’ meet gemoedstoestand Chinese werknemers

China gaat steeds verder met bespioneren eigen burgers

Helm of pet van werknemers zijn voorzien van een hersensensor (afb: SCMP)

Het schijnt dat ze in China een ‘emotiehelm’ (of -pet) gebruiken om de gemoedstoestand van werknemers te meten. Op basis van die metingen zouden hun voorlieden de taakverdeling kunnen veranderen. Normale menselijke communicatie heeft in China kennelijk afgedaan. De mens wordt steeds meer ingepakt door (spionage)techniek.
Hangzhou Zhongheng Electric is een van de bedrijven in China die zijn medewerkers heeft uitgerust met ‘emotiehelmen’ of -petten, die de hersenactiviteit meten, zo meldt de South Chjna Morning Post. In het hoofddeksel van de werknemers zitten twee sensoren die de hersenactiviteit meten. Het is het idee dat de voorlieden zo in de gaten kunnen houden of hun ondergeschikten blij, boos of bedroefd zijn, op basis waarvan ze de werkstroom kunnen aanpassen.
Volgens het bedrijf hebben die ‘emotiehoofddeksels’ een positief effect op de productiviteit. Hanzhou’s dochter Zhejiang Electric Power zou hebben becijferd dat die dingen het bedrijf in vier jaar zo’n 250 miljoen euro zouden hebben opgeleverd.

Medewerkers van het blad MIT Technical Review van het bekende Amerikaanse instituut (MIT, dus) zijn skeptisch. “Met een EEG die je met de sensoren kunt maken via huid en schedel valt weinig te meten”, stellen ze in een bericht. Die 250 miljoen winst is in hun ogen dan ook erg twijfelachtig.

Privacy

Punt bij deze enge toepassing is dat het niet om geld gaat, maar om privacy. China is een dictatuur en het individu heeft daar weinig te vertellen. Het land is toch al bezig allerlei technieken toe te passen om zijn burgers nog steviger in de greep te houden/krijgen. Het land is vergeven van de honderden miljoenen camera’s met gezichtsherkenning, waarmee individuele burgers zijn te identificeren. Zo krijgen inwoners van de miljoenenstad Shenzen via berichtendienst WeChat een bericht dat ze beboet zijn als ze de straat verkeerd zijn overgestoken.

“Het is verontrustend dat Chinese bedrijven deze technieken op zo’n grote schaal gebruiken”, zegt William Nee, Chinadeskundige van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. “De Chinese overheid staat geen onafhankelijke vakbonden toe en dus hebben werknemers weinig mogelijkheden tegen die biometrische technieken te protesteren.”

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.