“De EU moet zich verre houden van nepnieuws”

EU-commissaris Mariya Gabriel verantwoordelijk voor digitale economie en samenleving

EU-commissaris Mariya Gabriel, verantwoordelijk voor digitale economie en samenleving, tijdens de aankondiging van de EC-plannen om het nepnieuws te bannen

Ik lees in de Volkskrant dat de Europese Commissie vol in de aanval gaat tegen nepnieuws. “Niets doen is geen optie”, laat de Volkskrant de EC zeggen, maar ik denk dat niets doen de enige keus is. Overheden moeten niet willen bepalen wat echt een wat nepnieuws is. In Le Monde las ik een artikel waaruit blijkt dat in steeds minder landen volledige persvrijheid heerst en dat geldt ook voor de EU.

Gelukkig zijn EU-diplomaten (wie of wat zijn dat?) kritisch en voorzien Brusselse bemoeizucht met de media. Mij verbaast die aandacht voor nepnieuws. Veel mensen, waaronder de Nederlandse regering en, dus, ook de EC, doen net of dat een nieuw fenomeen is, maar dat is natuurlijk volslagen lariekoek. Nepnieuws is van alle tijden. Vroeger werd dat propaganda genoemd. Ik ben al zo oud dat ik me nog herinner dat je in Nederland kranten had die zich aan partijen verbonden. Dan is nepnieuws of tenminste verdraaiing van de werkelijkheid niet ver weg.
Zelfs de OESO, de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling, schijnt zich met dit ‘nieuwe’ fenomeen bezig te houden, blijkens het Volkskrantverhaal. Die had uitgezocht dat een kwart van de berichtgeving op Twitter in de aanloop naar de Duitse verkiezingen het vorig jaar nepnieuws zou zijn geweest. Waar bemoeit die economische club van rijke landen zich mee? Flikker toch op.

Censuur

Censuur wordt steeds normaler, zelfs in democratische landen. In zijn jaarrapport van de Verslaggevers zonder grenzen wordt geconstateerd dat overheden steeds vijandiger staan tegenover de media. We hoeven maar naar het o zo democratische Amerika te kijken waar malloot Trump de pers de schuld van bijna alles geeft. Nou kun je natuurlijk, met reden, zeggen dat Trump niet goed wijs is, maar dat soort exemplaren vind je ook elders op de wereld.

Slechts in een handjevol landen in, voornamelijk, Noordwest-Europa (waaronder Nederland) heerst volledige persvrijheid. In de rest is die minder of helemaal niet. Oftewel, in een groot deel van de wereld bepaalt de overheid al wat nieuws is en wat nepnieuws is.

Grote gotspe is dat de EC en passant ook al die flauwekul die over de EU wordt verteld maar meteen de wereld uit wil hebben. Ga terug in je hok EC. Bemoei je niet met dingen waar je geen verstand van hebt…

arno schrauwers

Bronnen: De Volkskrant, Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.