Telegram (nog niet) geblokkeerd in Rusland

Pavel Doerov, oprichter van berichtendienst Telegram

Pavel Doerov (afb: WikiMedia Commons)

Een Russische rechtbank heeft bepaald dat de populair berichtendienst Telegram in Rusland zal worden geblokkeerd totdat die bereid is zijn versleutelingscodes te delen met de Russische autoriteiten. De Russische overheid betoogt dat die versleuteling onderzoek frustreert naar ernstige misdaden, waaronder terroristische aanvallen.  Telegram zou het eerste populaire communicatiemedium zijn dat in Rusland wordt geblokkeerd.

Telegram betoogt dat de Russische veiligheidsdienst FSB, opvolger van de beruchte KGB, de rechten van de gebruikers met voeten treedt. Telegram-baas Pavel Doerov, een Rus, had zijn advocaten gezegd niet naar de rechtszitting te gaan, aangezien het vonnis al zou zijn ‘voorgekookt’. Russische rechters doen zelden uitspraken die ingaan tegen mening van de heersende klasse in het Kremlin.
Pavel Tsjikov, een van de advocaten van Telegram, meldde op zijn Telegram-profiel, dat het bedrijf geen gehoor zal geven aan de eis, aangezien die politiek gemotiveerd is. “Het is onmogelijk in deze situatie een compromis te sluiten of tot overeenstemming te komen.

Woordvoerder Poetin

Dimitri Peskov, de woordvoerder van president Poetin, gebruikt Telegram voor zijn communicatie met de Russische media. Volgens Peskov is het niet aan het Kremlin om commentaar te geven op gerechtelijke uitspraken. Vrijdagmiddag bleek Telegram nog gewoon beschikbaar in Rusland. Doerov riep gebruikers op hun profielen niet te vernietigen. De nieuwste versie zou ‘ingebouwde’ mogelijkheden bieden om een blokkade te omzeilen. “Privacy is niet te koop en mensenrechten moeten niet worden ingeperkt door hebzucht of angst.”

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.