Aanval op netwerken gaspijplijnen VS

Gasfabriek Oneok in Noord-Dakota

Een gasfabriek van Oneok in Noord-Dakota

Een aanval op een gezamenlijk netwerk van vier gasdistributiebedrijven in de VS heeft ervoor gezorgd dat de communicatie met de klanten een week plat heeft gelegen. De levering zou niet zijn onderbroken. Het platleggen van de communicatie met klanten zou uit voorzorg zijn gedaan.

Dit voorval is weer eens een voorbeeld hoe kwetsbaar onze immer verbonden samenleving is geworden voor digitale boeven. Energiebedrijven lijken een steeds populairder doelwit te worden en dat is ook niet zo verwonderlijk. Die spelen een belangrijke rol in het leven van de burger.
De vier bedrijven beheren zo’n 3,5 miljoen km pijpleidingen voor het vervoer van gas, olie en chemicaliën. Inbreuken in het systeem leveren meer gevaar op dan het onderbreken van de leveringen. Die kunnen ook aanleiding zijn voor ontploffingen en branden. Dat schijnt bij deze aanval niet het geval te zijn geweest.
De vier bedrijven – Oneok, Energy Transfer Partners, Boardwalk Pipieline Partners en Eastern Shore Natural Gas – meldden alle een onderbreking van het communicatieverkeer. Direct doelwit van de aanval zou het bedrijf Latitude Technologies zijn geweest, leveranciers van datadeeldiensten voor pijptransportbedrijven. Dat bedrijf beheert de computercommunicatie tussen de gasopslagfaciliteiten, van de verkopen en de transportplanning.

Informatie verzamelen

Volgens Chris Bonk, beveiligingsdeskundige aan de universiteit van Houston is deze aanvanl waarschijnlijk bedoeld om informatie te verzamelen over de hele gasindustrie. “Ik kan zo alle klanten en aanbieders zien. Als ik wat langer in het netwerk zit kan ik ook neptransacties doorvoeren. Dat zou kunnen leiden tot verstoringen in de aanvoer van gas of het uitvallen van stroomvoorzieningen.”

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.