Politie Spanje zou kopstuk hengelbende hebben opgepakt

E-bankroof (foto: Corbis)De Spaanse politie zou een kopstuk van de zogeheten Carbanak-webbende hebben opgepakt.  De webcriminelen zouden via berichten aan hun bankmedewerkers zo’n 1 miljard euro bij elkaar hebben gehengeld. Daarbij deden zich, onder meer, voor als vertegenwoordigers van banken.

De webcriminelen zouden dat geld bij elkaar hebben gestolen via meer dan honderd banken in zo’n 40 landen, aldus Europol. Het kopstuk zou in zijn kraag gevat zijn in Alicante. Naam en nationaliteit zijn niet bekendgemaakt. Ook is niet duidelijk of er nog meer mensen zijn gearresteerd.
Volgens Europol zou de webbende vijf jaar lang met behulp van kwaadaardige progjes geld hebben geroofd. Die progjes stonden bekend als Carbanak en Cobalt, vandaar de naam. Ze zouden tot zo’n tienmiljoen euro per keer hebben gestolen, veel lucratiever dan geldtreinen of -auto’s beroven en met veel minder rompslomp.

Simpel

Hun aanpak had niets met hogere wiskunde te maken. Ze stuurden berichten met het progje als bijlage aan bankmedewerkers. Als die bijlage geopend werd dan installeerde dat progje zich op de computer van de medewerker en drong zo het netwerk van de bank binnen. De webboeven beroofden zowel rekeningen als geldautomaten.
De Spaanse politie kreeg bij haar onderzoek hulp van, onder meer, de FBI en de politie in Roemenië, Wit-Rusland en Taiwan. De coördinatie lag bij Europol.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.