VS en VK beschuldigen Rusland van grootscheepse webaanvallen

VS en VK beschulidgen Rusland van grootscheepse illegale webacttiviteiten

Ciaran Martin, hoofd van de Britse NCSC (afb: NCSC)

Volgens het Verenigd Koninkrijk en de VS zouden Russische e-krakers op grote schaal hebben geïnfilteerd in computernetwerken over de hele wereld. De aanvallen zouden zijn gericht op zowel staatsorganisaties als op private ondernemingen, zo werd gister in Londen in een gemeenschappelijke verklaring bekend gemaakt. De Russische overheid zou achter de aanvallen zitten, maar die ontkent alle verantwoordelijkheid.
‘Auteurs’ van dat document zijn het Britse nationale centrum voor webveiligheid (NCSC), de Amerikaanse federale recherche (FBI) en het Amerikaanse ministerie voor binnenlandse veiligheid. Daarin wordt onthuld op welke wijze de krakers toegang hebben verkregen tot computernetwerken. Dat zou duiden op grootscheepse webaanvallen in de nabije toekomst.
Volgens de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten zouden de krakers gesteund worden door de Russische overheid. Er zou zelfs sprake zijn van een campagne van de Russische regering. De Russische regering meldde via de Russische ambassade in Londen niet betrokken te zijn bij de verdachte activiteiten, zoals gebruikelijk, maar de inlichtingendiensten kwamen ook niet met harde bewijzen, zoals gebruikelijk.

Hoofddoel van de aanvallers zouden met name routers zijn, knooppunten in het wereldwijde web. Doelwitten zouden, onder meer, internetdienstverleners en energiebedrijven zijn geweest, tegenwoordig populaire slachtoffers van webaanvallen in een maatschappij die zich steeds meer afhankelijk heeft gemaakt van dergelijke faciliteiten. Volgens de Amerikanen en Britten hebben de krakers de netwerken in kaart willen brengen.

Schade onbekend

Het is nog niet duidelijk hoeveel schade de infiltraties hebben veroorzaakt. Volgens Ciaran Martin van de NCSC zou het om miljoenen apparaten gaan. Hij stelt dat het VK en de VS bij deze kwestie samen zullen werken met hun bondgenoten en industriële partners. Daarbij zou het onaanvaardbare webgedrag van Rusland moeten worden ‘ontmaskerd’.
De aanvallen worden al meer dan een jaar gevolgd.

De Russische regering is al vaker beschuldigd van ‘ongepaste webactiviteiten’. Volgens de Amerikanen en Britten zou Rusland ook verantwoordelijk zijn geweest voor de zogenaamde NotPetya-aanval in 2017. Die zou hebben geleid schade bij bedrijven, zoals het Deense transportbedrijf Møller-Maersk, die in de miljarden liep. Ook destijds wees Moskou elke verantwoordelijkheid van de hand.

Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.