Congres VS geeft toestemming nog zes jaar ongeremd te ‘gluren’

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een voorstel goedgekeurd om de veiligheidsdiensten nog eens zes jaar vrijwel ongeremd de digitale handel en wandel van buitenlanders buiten de VS te begluren, met als enige excuus dat de nationale veiligheid in het geding wordt geacht. Er was een voorlopige verlenging tot 19 januari voorzien na een bijeenkomst in december. De Senaat moet er nog over stemmen of het betreffende wetsgedeelte daadwerkelijk met zes jaar zal worden verlengd, maar gegeven de Republikeinse meerderheid in de Senaat zal dat geen probleem zijn voor president Trump. Ook de Senaat ging akkoord met de verlenging van het gluurwetonderdeel. 65 senatoren waren voor, 34 tegen. Er werden daar weinig woorden aan vuilgemaakt. Met deze goedkeuring is de kogel door de kerk.

Het gaat om sectie 702 van de zogeheten FISA Amendments Act, die in 2008 onder president Bush jr. is aangenomen. Het gaat precies om de vrijwel ongelimiteerde bevoegdheden die de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA heeft (zich heeft toegeëigend) die klokkenluider Edward Snowden in 2013 te kijk heeft gezet met spionageprogramma’s zoals Prism en Upstream.
Prism verzamelt direct communicatie op het wereldwijde web van internetdiensten. Met Upstream worden gegevens verzameld die over het web worden uitgewisseld. Doelwitten zijn buitenlanders, maar de Amerikanen maken zich het drukst om het feit dat de NSA ook communicaties van de doelwitten met Amerikaanse burgers verzamelt.
Na de onthullingen van Snowden brak een storm van protest los en ging de Amerikaanse overheid, onder Obama, over tot het publiceren van ’transparantierapporten’ over de gebruikte middelen (wat die dan ook waard zijn).

De veiligheidsdiensten wilden maar al te graag die praktijken voortzetten. In een brief aan het Congres van de minister van justitie Jeff Sessions en de hoofden van FBI, CIA en NSA werd beweerd dat als deze mogelijkheden teloor gingen ’s lands veiligheid in gevaar zou komen. Sectie 702 zou aanvallen hebben voorkomen op Amerika en terroristen te hebben ‘verwijderd’ (bedoeld wordt waarschijnlijk vermoord). Voor een zich democratisch noemend land neemt Amerika het niet zo nauw met de tien geboden.

Overigens zijn er nooit voorbeelden gegeven van die voorkomen aanvallen. Geheime informatie, heet dat dan en zo kan de miljarden verslindende organisatie NSA zijn louche gang gaan.

Twistpunt

Een twistpunt voor de tegenstanders van die grote bevoegdheden voor de geheime diensten zoals de burgerrechtenorganisatie ACLU is dat de FBI zonder gerechtelijk bevel toegang mag hebben tot elektronische berichten en andere communicatie van Amerikanen die door de NSA zijn verzameld. Een amendement dat beoogde de FBI eerst naar de rechter te laten gaan haalde het niet in het Huis van Afgevaardigden. Overigens is het opmerkelijk dat ook 65 Democraten hebben voorgestemd terwijl 45 Republikeinen tegen waren. Het Huis bestaat uit 432 Afgevaardigden. In de Senaat zitten 47 democraten en twee onafhankelijke senatoren. De Senaat telt honderd leden.

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.