Vorig jaar via het web zo’n 150 miljard euro gestolen

Webmisdaad in 2017

De geschatte webmisdaad betreft twintig landen, waaronder Nederland (afb: uit Nortonrapport)

Het vorig jaar zouden in twintig landen, waaronder Nederland, zo’n 978 miljoen mensen het slachtoffer geworden zijn van webmisdaad op een volwassen bevolking van 3,1 miljard. De totale buit zou zo’n 148 miljard euro hebben bedragen, meldt het webbeveiligingsbedrijf Norton.  In Nederland zouden  bijna 3,5 miljoen mensen het slachtoffer zijn geweest en bedroeg de buit 1,3 miljard euro.

Het ging niet alleen om geld. Elk slachtoffer was gemiddeld zo’n twee dagen bezig met de nasleep van de misdaad. In de meeste gevallen ging het over niet buitengewoon geavanceerd opgezette manieren om mensen geld af te troggelen. Mensen werden via, bijvoorbeeld, e-berichten verleid informatie te verstrekken, waarmee de webboef dan zijn voordeel kan doen. De schade was dan ook vaak niet erg groot. Er werden ook slimmer opgezette methodes gehanteerd zoals de losgeldtrucs, kosten al gauw 130 euro, geknoei met webaankopen (gemiddelde buit zo’n 200 euro). Als de cijfers kloppen waren de Ned3erlandse slachtoffers gemiddeld meer kwijt: 391 euro.

Norton vindt, uiteraard, dat mensen niet voldoende doen om zich tegen dit soort praktijken te beschermen. Die ‘onbeschermden’ zouden twee keer vaker slachtoffer van webmisdaad zijn als mensen die niet onmiddellijk wachtwoorden verstrekken via het web of die niet maar een wachtwoord hebben voor al hun internetrelaties. Grappig en ook wel een beetje naïef, is dat vrij veel slachtoffers, meer dan een kwart, denken dat ze na zo’n geval niet zo snel opnieuw slachtoffer zullen zijn.

Naïef

Ondanks alle berichtgeving hierover, voelen veel mensen zich nog steeds vrij onkwetsbaar voor deze vorm van misdaad. Uiteraard vindt Norton dat de webgebruikers zich daarvan bewust moeten worden en gepaste maatregelen treffen om de webboeven het zo niet onmogelijk dan toch wel moeilijk maken.

Bronnen: the Guardian, AGConnect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.