NSA is niet ‘eerlijk’ en ‘open’ meer

NSA-toegangDe roemruchte Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, bekend geworden door de beschuldigingen van Edward Snowden over grootscheepse ongeautoriseerde sleepnetacties op het wereldwijde web, heeft nu ook de predikaten ‘eerlijk’en ‘open’  van zijn webstek verwijderd als een van zijn ‘kernwaarden’. Sedert september 2016, dus na Snowdens onthullingen, was oprechtheid de eerste van de vier kernwaardes voor de dienst, naast eerbied voor de wet, integriteit en transparantie.

Laten we elkaar vertrouwen, was het nieuwe motte van de dienst geworden, maar na een jaar Trump is dat kennelijk niet langer meer nodig. De oude spelregels zijn nog steeds te lezen, maar inmiddels vervangen door een nieuwe ‘missieverklaring’. De nieuwe eerste kernwaarde is nu: betrokkenheid bij de dienst. Dat zou je kunnen lezen als wij tegen de rest van de boze wereld.

Er is meer veranderd bij de NSA sedert Trump vorig jaar het roer van Obama heeft overgenomen. De dienst streeft ernaar het vertrouwen dat de Amerikaanse leiders en burgers in de dienst hebben waar te maken. Dat moet dan zonder vertrouwen, eer en openheid, want die termen zijn van de NSA-stek verdwenen, meldt de als klokkenluiderstek begonnen organisatie the Intercept. Eerder was daar te lezen dat de NSA hechtte aan transparantie. Die term gebruikt de dienst nog steeds, maar die transparantie mag niet verder reiken dan degenen die toezicht op de NSA moeten houden namens het Amerikaanse volk. Ook het begrip integriteit heeft een andere lading gekregen.

Respect voor mensen

De nieuwe lijst van waarden bevat nu termen als respect voor mensen en afrekenbaarheid, maar bij respect voor mensen wordt vooral gekeken naar de eigen werknemers. Afrekenbaarheid is het nemen van verantwoording voor de eigen beslissingen. Alleen de kernwaarde eerbied voor de wet is gehandhaafd.

Volgens een woordvoerder van de NSA is er niets bijzonders aan de hand. De webstek is gewoon bijgewerkt, werd gezegd.  De NSA had in 2017 bijna 10 miljard dollar te besteden. Het blijft nog steeds duister wat die dienst voor al die miljarden levert en ten koste van wat.

Bron: the Intercept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.