Windows 10 blijkt lek

Het scherm van Windows 10

Het blokkenscherm van Windows 10, dat veilig zou zijn

Is dat concurrentje pesten  van Google of bezorgdheid om de digitale veiligheid van Windowsgebruikers, bekend maken dat Windows een veiligheidslek heeft? Microsoft heeft een probleem. E-krakers zouden al misbruik gemaakt hebben van het lek. De jongste versie van Windows 10 zou veilig zijn, stelt Microsoft.

Microsoft heeft ook al toegegeven dat een krakersgroep het lek heeft gebruikt. Het lek zou op 8 november worden gedicht, belooft het bedrijf. De kraakgroep zou volgens Microsoft een lek in Flash van Adobe hebben gebruikt. Flash is al vaker in verband gebracht met veiligheidslekken.
Google kwam als eerste met het nieuws van de kwetsbaarheden bij zowel Flash als Windows. Volgens Google zijn de lekken ernstig en worden ze ook misbruikt. Google had eerder Microsoft en Adobe al gewaarschuwd.
Microsoft was niet te spreken over de bekendmaking van Google. “Googles beslissing de kwetsbaarheden openbaar te maken voordat er tegenmaatregelen konden worden genomen is vervelend en nadelig voor de gebruikers”, schrijft vice-president Terry Myerson in een blog . Google heeft al twee keer eerder kwetsbaarheden in het besturingssysteem gemeld, voordat het lek gedicht kon worden.

Strontium

Microsoft houdt de groep Strontium verantwoordelijk voor de kraak. Die groep zou ook opereren onder de namen APT 28 en Fancy Bear. De groep werkt met e-mails met besmette koppelingen om toegang tot computers of netwerken te krijgen. Microsoft vermoedt dat een land gebruik maakt van de kraakgroep, maar namen noemde het bedrijf niet. Vaak wordt dan gedacht aan Rusland of China.

Flash zou al een nieuwe versie beschikbaar hebben. Volgens Microsoft zou de jongste versie van Windows 10 de websurfer veilig zijn.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.