Mogen geheime diensten België telefoonsignalen blokkeren?

Minister De Croo van telecommunicatie

Minister De Croo

Als een nieuw wetsvoorstel door het parlement komt mogen veiligheids- en inlichtingen-diensten in België binnenkort telefoonsignalen blokkeren. Minister van Telecom Alexander De Croo (liberalen) zal een voorstel dienaangaande indienen. Voorlopig moet eerst de minsterraad zich er nog over uitspreken.
Het verstoren van telefoonsignalen is momenteel slechts op twee plaatsen toegelaten: op oefenterreinen van het leger en in gevangenissen. De Croo wil het toepassingsgebied van de stoorders uitbreiden, om de veiligheid te verhogen. Het is, onder meer, mogelijk met een telefoonsignaal een bom tot ontploffing te brengen.
In het ontwerp krijgen ontmijningsdienst DOVO, de speciale eenheden van de federale politie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten toelating om het storingstoestel te gebruiken. Blokkeren zou alleen mogelijk worden bij ernstige situaties, op een specifieke locatie, bijvoorbeeld, rond een mogelijk explosief en slechts voor korte tijd.
“Het gebruik van deze apparatuur moet DOVO en de veiligheidsdiensten in staat stellen om dreigingen efficiënter aan te pakken en de levens te beschermen van burgers en medewerkers”, zegt De Croo. Het ontwerp moet wel nog worden voorgelegd aan de ministerraad.

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.