Chrome zet Flash bij het oud vuil

Chrome overheerst webverkeer in de wereld

Vrijwel in de hele wereld is Chrome nummer 1 in het webverkeer (afb: statcounter.com)

Chrome, het wereldwijd dominante webprogramma, blokkeert van nu af standaard de ‘animator’ Flash. Die insteektoepassing voor webbladeraars is meermaals het doelwit geweest van webaanvallen en behept met wat nog andere onvolmaaktheden. Het begin van het einde van deze veelgebruikte toepassing van Adobe is aangebroken.

Flash heeft er ooit toe bijgedragen dat het wereldwijde web in beweging kwam, maar intussen is de reputatie van de toepassing vrij slecht. Flash maakt webpagina’s trager, maar vooral onveiliger. Flash is nogal eens het gat waardoor e-krakers digitaal bij ons binnendringen. Bovendien kost de toep nogal wat stroom in het verbruik. Mobiel is Flash al overleden.
Steve Jobs was een grote tegenstander van de techniek en hij heeft vele navolgers gekregen. Er schijnt zelfs een groep te zijn die zich Occupy Flash noemt en uit is op de vernietiging van de animator. Ook Amazon, Google en Facebook zien het niet meer zitten met Flash. In het webprogramma Firefox is Flash standaard gedeactiveerd en nu komt Google met zijn jongste blokkade. Dat moet hard aankomen, want Googles Chrome is wereldwijd de meest gebruikte webbladeraar. Alle versies bij elkaar opgeteld is IE van Microsoft qua gebruikers nog steeds nummer een, maar het meeste internetverkeer verloopt via Chrome. HTML5 maakt een webleven zonder Flash probleemloos. Adieu Flash. Er ligt nog wel een klein probleem met oude beeldbestandjes die met Flash moeten worden afgespeeld…

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.