AIVD luistert advocaten af

De AIVD is opnieuw in de fout gegaan met het afluisteren van vertrouwelijke gesprekken van advocaten die terreurverdachten bijstaan. De inlichtingendienst heeft ten onrechte gesprekken en e-berichten uitgewerkt tussen ‘doelwitten’ van de dienst en advocaten van het Rotterdamse kantoor Seebregts & Saey. Dat staat in een brief van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) naar aanleiding van een klacht van het kantoor.

De AIVD ging eerder over de schreef bij het Amsterdamse kantoor Prakken d’Oliveira. Het uitwerken van communicatie in bijvoorbeeld tapverslagen mag bij advocaten alleen als er concrete aanwijzingen zijn dat er een direct gevaar bestaat voor de nationale veiligheid. De AIVD moet een afweging maken tussen de veiligheid en het belang van de advocaten om vertrouwelijke gesprekken te kunnen voeren. Volgens de commissie van toezicht op de inlichtingendiensten CTIVD is die afweging bij Seebregts en Saey ‘in de meeste gevallen’ niet gemaakt en heeft de AIVD ‘onbehoorlijk’ gehandeld. Wat de inlichtingendienst verder met de informatie heeft gedaan is niet bekend. Minister Plasterk heeft opdracht gegeven de ten onrechte opgemaakte documenten te vernietigen.
In juli besliste de kortgedingrechter dat de inlichtingendiensten binnen zes maanden moeten stoppen met het afluisteren van vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en hun cliënten, als er binnen die tijd geen onafhankelijk toezicht komt. Voorts stelde de rechter dat er onafhankelijk toezicht op de inlichtingendiensten moet komen.
Advocaat André Seebregts zegt dat hij er steeds rekening mee heeft gehouden dat zijn kantoor werd afgeluisterd. “We bespreken niets wat heel erg vertrouwelijk is via de telefoon. Maar het kan altijd een keer gebeuren”, zegt Seebregts, die verschillende terreurverdachten bijstaat. Volgens Seebregts blijkt uit de handelswijze van de geheime dienst dat de AIVD zichzelf niet kan controleren. “Mensen moeten in vertrouwen kunnen spreken met hun advocaten. Het raakt het recht op een effectieve verdediging.”

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.