Er woedt een (cyber)oorlog

Stuxnet-worm

De Amerikaanse stuxnet-worm moest het Iraanse kernprogramma saboteren

Webaanvallen zijn gewoon aan het worden. Dat gebeurt door boeven, activiisten, maar zeker ook door al of niet legitieme overheden. Volgens het Amerikaanse (web)blad Wired zouden de afgelopen jaren zeker meer dan 20 landen hebben aangekondigd hun webleger op oorlogssterkte te brengen. Er is op het web een wapenwedloop aan de gang en hier en daar zijn al veldslagen geleverd. Wired loopt de oorlogszuchtige naties af, gebaseerd, uiteraard, op bekende webaanvallen. round_US

VS

2001–2015: Het doelwit is de hele wereld. De digitale armen van de NSA reiken over de hele wereld. Obama beschudigde China van oorlogshandelingen op het wereldwijde web. De pot verwijt de ketel…
In 2007 lanceerde Amerika the Stuxnet-aanval om het kernprogramma van Iran te saboteren. Stuxnet was een succes in die zin dat het Iraanse programma vertraagd werd. Je zou kunnen zeggen dat Stuxnet de aanzet is geweest voor de digitale wereldoorlog.

round_china

China

2009–2011: China zou digitaal bij Google, RSA Security, en andere bedrijven hebben ingebroken op zoek naar brondcodes en andere gevoelige informatie. Resultaat: De digitale inbrekers stalen bij RSA Security beveiligingsgegevens waarmee overheden en bedrijven werken.
2014: China kraakte verschillende databanken van het Amerikaanse bureau voor personeelsbeheer, een overheidsorganisatie. Resultaat: Er werden gevoelige gegevens gestolen zoals burgerservicenummers van meer dan 21 miljoen mensen.

round_UK

Verenigd Koninkrijk

De Britse geheime diensten tapten de onderzeese internetkabels van Google en Yahoo af op zoek naar onversleuteld webverkeer. Resultaat: Volgens documenten vrijgegeven door klokkenluider Edward Snowden tapten de Engelsen niet alleen de kabels af, maar stalen ook gegevens van telecombedrijven.
2012: De Britse geheime dienst GCHQ brak in bij Belgacom om al de gegevens over het webverkeer te tappen dat via dat Belgische bedrijf liep. Resultaat: Hoewel het netwerk werd gekraakt, is niet duidelijk geworden of er ook gegevens over het telecomverkeer van gebruikers zijn gestolen.

round_israel

Israel

Israel zou bij het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab hebben ingebroken om informatie te krijgen over webaanvallen door overheidsdiensten. Israel heeft ook via digitale inbraken bij de VN geprobeerd informatie te krijgen over de de onderhandelingen met Iran over het kernprogramma van dat land. Resultaat: Het is mogelijk dat de overheidskrakers informatie bij Kaspersky hebben gestolen.
2012: Vermoedelijke lancering van de Wiperaanval tegen het Iraanse ministerie van olie en een Iraanse olie-onderneming. Resultaat: Er zouden harde schijven zijn gewist en systeembestanden, waardoor machines op tilt gingen en niet meer konden worden opgestart. Iran zegt reservekopieën te hebben gehad.

round_northkorea

North Korea

2014: Sony Pictures Entertainment werd lamgelegd door een webaanval. De Amerikanen schreven de aanval toe aan Noord-Korea. Resultaat: De aanvallers stalen gigabytes aan gegevens, ook van interne communicatie, die ze op het web gooiden.
2013: Computers in Zuid-Korea werden getroffen door een digitale bom, waardoor gegevens teloor gingen en de computers niet meer waren op te starten. Zuid-Korea wees naar het noorden, maar heeft nooit bewijs daarvoor geleverd. Resultaat: Minstens twee omroepbedrijven en drie banken werden door de aanvallen getroffen.
round_iran

Iran

2012: Iran zou Shamoon-virus hebben losgelaten op computers van het Saoedische oliebedrijf Aramco. Amerikaanse overheidsvertegenwoordigers wezen naar Iran, maar ook hier is geen bewijs geleverd. Resultaat: Shamoon veegde de harde schijven van 30 000 computers schoon, vernielde systeembestanden en maakte herstarten onmogelijk.
2011–2012: Iran lanceerde een serie massa-aanvallen op Amerikaanse banken. Hoewel de Izz ad-Din al-Qassam Cyber Fighters de verantwoordelijkheid opeisten, denken de Amerikanen dat het een zoete wraak is geweest van de Iraanse overheid voor de Stuxnet-aanval en VN-sancties. Resultaat: Weinig blijvende schade aangericht.

round_russia

Rusland

2014: Rusland zou het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken en het Witte Huis digitaal zijn binnengedrongen. Resultaat: De aanvallers kregen toegang tot niet-geheime e-berichten van Obama en namen een kijkje in het niet-openbare deel van Obama’s agenda.
2015: Rusland zou het Franse tv-bedrijf TV5Monde hebben gekraakt. De groep CyberCaliphate nam de verantwoordelijkheid voor de aanval, maar Franse overheidsvertegenwoordigers wezen naar Rusland. Resultaat: De e-krakers blokkeerden enkele uren de uitzendingen en plaatsten berichten op de sociale media van het bedrijf waarin de terreurorganisatie IS werd ondersteund.

Bron: Wired

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.