Hoe privacygevoelig is Windows 10?

Het scherm van Windows 10

Het blokkenscherm van Windows 10

In een opwelling van medemenselijkheid (?) heeft Microsoft de nieuwe Windows-10-versie gratis ter beschikking gesteld. Ik heb die nog niet, maar er worden mooie dingen over gezegd. Het zou zeker een verbetering ten opzichte van Windows 8 zijn. Er gaan echter geruchten dat Windows 10 persoonsgegevens zou doorgeven aan Microsoft. Bruno Schröder, directeur technologie bij Microsoft BeLux, ontkent met klem dat het besturingssysteem persoonlijke informatie doorgeeft aan het moederbedrijf in Redmons (Wash). “Het gaat om technische gegevens die belangrijk zijn voor de veiligheid van het systeem en performantie van de producten”, zei Schröder, tegen het persbureau Belga.

Sinds de lancering van de nieuwe versie van het besturingssysteem eind juli ontstond onrust over de privacy van de gebruikers van Windows 10. De gegevens moeten Microsoft in staat stellen de beveiliging te verbeteren en e-krakers geen kans te geven. Schröder: “Met Windows 10 proberen we het veiligheidslandschap volledig te veranderen. Hackers opereren wereldwijd, dus willen we een betere beveiliging voor iedereen. Dat betekent dat we betere metingen en relaties tussen gebruiker en Microsoft nodig hebben. We gebruiken data enkel voor monitoring en verbetering van de producten. Het gaat om informatie over de werking van het systeem, wanneer iets gebeurt zoals een crash en wat de onstabiele toepassingen zijn. Die informatie gaat enkel naar ingenieurs van Microsoft.”
Die doorgestuurde informatie krijgt een willekeurig nummer, dat de koppeling maakt tussen het toestel of het gebruikersprofiel en de gegevens, maar geen verband legt met de persoon zelf. Bovendien zou de gebruiker dat nummer altijd kunnen deactiveren, waardoor de koppeling verwijderd wordt tussen het toestel en de informatie die verzameld was voor de wijziging. De informatie die na de wijziging naar Microsoft gaat, krijgt dan een nieuw nummer. Gebruikers kunnen dat op elk moment opnieuw deactiveren.
Volgens Schröder wordt persoonlijke informatie uit de verzamelde gegevens verwijderd. De verzamelde informatie wordt wel gedeeld met derden voor analyses.

Microsoft zou die gegevens alleen doorgeven aan overheden op bevel van de rechter. “Dit is heel normaal en maakt deel uit van het wettelijk kader tegen cybercrime en terrorisme”, stelt Schröder. “Alle gebruikers kunnen bepalen welke informatie verzameld wordt. Ze kunnen kiezen uit vier categorieën, van een basisniveau waarbij enkel veiligheidsgegevens worden verzameld, tot een volledige toegang met ook diagnosesystemen.” Ook kunnen gebruikers verschillende parameters rond privacy per applicatie aanpassen. De instellingen zijn toegankelijk vanaf de startknop. Nu is het natuurlijk zo dat Microsoft ook in vorige versies van Windows continu op de loer lag, al was het maar om aan te geven dat er nieuwe of bijgewerkte programmatuur beschikbaar is. Schröder kan natuurlijk beweren dat de gebruiker zelf veel kan instellen, maar hij gaat daarbij even voorbij aan de gemiddelde onhandigheid van de gebruiker met technologie. Dan is de vraag wat de standaardinstelling is, waarmee Microsoft zijn besturingssysteem gratis beschikbaar stelt.
Schröder stelde dat sommige nieuwe diensten, zoals de persoonlijke assistent Cortana, gebruik maken van bepaalde persoonsgegevens. “Die diensten gebruiken die data, maar dat betekent niet dat die gegevens verzameld worden.”
Die gegevens zouden op een veilige manier worden opgeslagen op Microsoft-servers, waarbij voldaan wordt aan de ISO-privacystandaard voor wolkdiensten. Microsoft zegt de grootste wolkaanbieder te zijn die daaraan voldoet.
Onlangs werd bekend dat Microsoft een toepassing voor Windows 10 ontwikkelde waarmee ouders het computergedrag van hun kinderen kunnen controleren. “We kregen vragen van ouders die ongerust zijn over het internet. Zij willen een soort beschermingsmechanisme”, legde Schröder uit. Met de toepassing kunnen webstekken geblokkeerd worden die als kindonvriendelijk worden beschouwd of kan de tijd ingesteld worden waarbinnen het kind op het web kan. Het is volgens de Microsoft-werknemer niet de bedoeling dat ouders hun kinderen via die toep kunnen bespioneren. Inmiddels draait Windows 10 op zo’n 75 miljoen computers (niet op de mijne, dus)

Bron: De Standaard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.