CIA probeert versleuteling Apple en WIndows te breken

CIA-logoDe Amerikaanse geheime dienst CIA probeert de beveiligiing te kraken die, onder meer, Apple en Microsoft hebben ingericht om ongewenste inkijk in gegevens en communicatie van gebruikers te voorkomen. De dienst ontwikkelde, onder meer, een vervuilde versie van de Apple-ontwikkelingsomgeving Xcode om berichten en wachtwoorden van de doelwitcomputers en-telefoons te kunnen stelen, zo meldt de klokkenluidersstek the Intercept. Ook het versleutelsysteem Bitlocker van Microsoft is doelwit van de CIA-krakers.

De CIA probeert, schijnt het, al jaren de toegang tot iPhones en iPads te kraken. De CIA wil zich meer richten op de informatiestroom die via het wereldwijde web loopt en volgt daarmee een route die zusterorganisatie NSA al jaren volgt. Ook het nieuwe horloge van Apple lijkt een dankbaar (potentieel) slachtoffer van de verzamelwoede van de Amerikaanse spionagediensten. Volgens the Intercept houdt de dienst al jaren een geheime zogeheten Jamboree waarop de jongste ontwikkelingen op het gebied van het kraken van beveiligingssystemen worden uitgewisseld. De eerste CIA-Jamboree  zou in 2006 hebben plaatsgevonden, een jaar voor de introductie van de iPhone. Ook NSA-medewerkers zouden die bijeenkomsten bezoeken. Zo zouden de CIA-techneuten een veranderde versie van Mac OS X hebben ontwikkeld, waarmee een zogeheten ‘keylogger‘ op de computer kan worden binnengesmokkeld. Daarmee kan de toetsenaannslag van de gebruiker worden gevolgd. Ook de vervuilde versie van Xcode is een poging computers binnen te dringen. Daarmee maken ontwikkelaars toepassingen voor de Mac. Toepassingen die met die versie gemaakt zijn, zijn in feite poreus voor de spionnen van de CIA (en NSA, neem ik aan). Blijft dan de vraag hoe ontwikkelaars kunnen worden verleid die vervuilde versie te gebruiken. Het is onduidelijk of al die poginen van de CIA om beveiligingssystemen te kraken succes hebben opgeleverd. Apple wenste geen commentaar te geven, maar verwees naar de opmerkingen van Tim Cook, die heftig gekant is tegen de spionageactiviteiten van de veiligheidsdiensten.

Bronnen: der Spiegel, the Intercept, Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.