“Spionage VS kan einde zijn van het wereldwijde web”

Eric Smith (Google)

Eric Schmidt (Google): “Die spionageaffaire kan weleens het einde zijn van het wereldwijde web.”

Eric Schmidt, baas van gegevensverzamelaar en miljardenbedrijf Google denkt dat internet kan versplinteren als gevolg van het mateloze gespioneer van de Amerikaanse veilgiheidsdienst NSA. Als gevolg van de berichten over het NSA-schandaal roepen steeds meer regeringen dat de gegevensopslag buiten het bereik van de Amerikaanse geheime diensten moet worden gehouden, bij voorkeur op lokale servers en volgens Schmidt zouden sommige landen wel eens eigen internetten kunnen gaan opzetten. “Jouw gegevens zijn  van jou en dat moet de Amerikaanse overheid respecteren”, zei Brad Smith, jurist van Microsoft een van de andere leden van het deskundige forum dat was uitgenodigd door de Amerikaanse senator Ron Wyden. De forumleden waren het er over eens dat de spionageaffaire slecht is voor de Amerikaanse economie. Mooi, denk ik dan maar verandert dat wat?

De Amerikaanse senator (D) Ron Wyden is jaren lid geweest van de Amerikaanse commissie stiekem, die het doen en laten van de geheime diensten moet controleren. Hij had niet de kleinste jongens (ja hoor) uitgenodigd voor een discussie op zijn oude gymnasium in Palo Alto met als absolute topper de Google-baas Schmidt. Wyden vroeg zich af wat de gevolgen van de spionage was voor de digitale economie. “Als een buitenlandse regering Amerikaanse banen bedreigt, komt Washington in actie”, zei de senator, “maar, zelfs vandaag, praat in Washington bijna niemand hoe die massale spionage de Amerikaanse economie schaadt.” Is die senator nou bezorgd over de spionage en de aantasting van burgerrechten of gaat het hem alleen om de poen?  Aparte internetjes zijn volgens de Googlebaas vreselijk duur en inefficiënt. “We rotzooien wat aan zonder te beseffen dat dit een nationale industrie is”, zei Schmidt.  Het lokaal opslaan van gegevens zou internet toegankelijker maken voor vreemde mogendheden die het minder nauw nemen met de wet, zei de Googleaar er even aan voorbij gaand dat de NSA stamt uit zijn eigen democratische Amerika. Volgens Colin Stretch van Facebook zouden meer toegangspunten over de wereld, de beveiliging bemoeilijken en het web dus kwetsbaarder maken. Allemaal praatjes voor de eigen portemonnee, dunkt me. Volgens Ramsey Homsany of Dropbox zullen de techbedrijven het voortouw moeten nemen bij het herstellen van het vertrouwen, een basiselement voor webbedrijven. “En de Amerikaanse overheid moet daar ook eens mee beginnen. We hebben een ongelooflijke economische machine gebouwd en het vertrouwen wordt van binnenuit uitgehold. Dat is ernstig.” Hij vindt dat Amerika de wereld moet tonen dat ze de normen en waarden respecteert.

Schmidt zei geschokt te zijn toen hij las dat de zeekabels door de NSA werden afgetapt (Dat is eigenlijk gewoon kraken. Buiten alle proporties). Hij stelde dat de nieuwe beveiligingsmaatregelen er voor zouden (moeten) zorgen dat de NSA alleen nog maar via de wettelijke wegen binnen zou kunnen komen. Wyden kaartte op dit punt aan dat, onder meer, FBI-baas James Comey geklaagd had dat die extra beveiliging mensenlevens in gevaar zou kunnen brengen. Wyden vindt dat de wet zo moet zijn dat vrijheid en veiligheid elkaar niet uitsluiten en dat bedrijven niet gedwongen worden het dispuut met de wet uit te vechten in het lab. Schmidt had weinig begrip voor het geklaag van de overheid. “Dit hadden ze kunnen verwachten. Bovendien zijn er tal van manieren om informatie te verkrijgen zonder massaal te hoeven spioneren.” De forumleden waren van mening dat die extra beveiliging er toch wel was gekomen ook zonder het NSA-schandaal, maar dat had het proces alleen versneld.

De discussie ging over economie, maar eigenlijk over de volstrekte ontoereikendheid van de wetgeving om burgers te beschermen. De bescherming van de privésfeer kan op twee manieren bereikt worden: via de wet of via technologie. Smith van Microsoft: “Omdat de wet tekortschiet moeten we het met technologie doen. We hebben betere wetten nodig.” De wetten zouden te gedateerd zijn, zeiden de forumleden, maar ik denk niet dat daar het probleem zit. Het NSA-schandaal heeft laten zien dat die dienst, in samenwerking met de geheime rechtbanken, de wet gewoon pootje heeft gelicht.

Bron: Wired

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.