Bedrijven betwisten rechtmatigheid FBI-geloer

FBI-schildKan de Amerikaanse overheid verzoeken om informatie helemaal geheim houden? Dat is de vraag die speelt bij een beroep van de overheid tegen een uitspraak van de rechter in maart vorig jaar. Toen bepaalde een districtsrechtbank dat de federale recherche (FBI) moest stoppen met het versturen van zogeheten nationale veiligheidsbrieven (NSL in Engelse afkorting). Dat zijn verzoeken om informatie waar helemaal niets over naar buiten mag komen. De uitvoering van het vonnis werd aangehouden tot in beroep uitspraak zou zijn gedaan. De overheid beweert dat die brieven geheime verzoeken essentieel zijn voor onderzoek naar terrorisme ( in het Intercept-artikel staat ‘contraterrorisme’, maar dat lijkt me niet juist).

Amerika krijgt steeds meer trekken van een totalitaire staat. Gelukkig is er nog steeds een onafhankelijke rechter, maar het ziet er zorgelijk uit. De zaak waar het hier om gaat betreft de verzoeken aan een telefoonbedrijf en en webaanbieder, maar het geheel is met zo’n grote geheimzinnigheid omkleed, dat de namen van die bedrijven niet openbaar gemaakt mogen worden. De bedrijven die naar de rechter zijn gestapt worden vertegenwoordigd door de elektronische actiegroep EFF, een club die strijdt voor digitale vrijheid. De rechtbank vond de verzoeken in strijd met de grondwet. De geheimhoudingsplicht zou een ernstige belemering zijn over controversiële zaken van de overheid te praten.
De brieven bevatten verzoeken om telefoon-, bank- en internetgegevens met als enige rechtvaardiging dat die informatie wezenlijk is bij terrorismeonderzoek. Tijdens de rechtszitting vorig jaar vroeg een van de rechters ook waarom geen einddatum in de brieven werd vermeld. “Het verplicht de arme verdachte om constant te verzoeken er van verschoond te blijven”, zei een van de rechters vorig jaar.
De FBI verstuurd jaarlijks duizenden van die ‘brieven’, in 2012 zo’n 21 000. Het ministerie van justitite en Obama zouden kritisch over deze zaken zijn, maar daar heeft de FBI kennelijk lak aan. Webreuzen als Google, Yahoo, Facebook en Microsoft steunen de klagende bedrijven. Twitter kondigde deze week aan de Amerikaanse overheid te dagen over het verplicht achterhouden van gegevens in de ’transparantierapporten’ van de webbedrijven.

Bron: the Intercept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.