Snowden: staatsspionage Engeland kent geen grenzen

Edward Snowden

Edward Snowden spreekt het Observer-ideeenfestival toe (foto: the Guardian)

Volgens de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is de staatsspionage in Groot-Brittannië veel erger dan in de VS. Hij zei dat via een Skype-verbinding op het Observer-ideeënfestival in Londen.

De Britse overheid heeft een spionagesysteem waar “alles kan” en de ingrepen in de privacy ernstiger zijn dan in de VS, zei Snowden. “Ze verzamelen alles dat interessant zou kunnen zijn. Het is aan de regering om te rechtvaardigen waarom, niet aan jou om vertellen waarom niet. Dat is het gevaar. Er wordt bewijs tegen je verzameld, maar je hebt niet de gelegenheid dat voor de rechter te brengen. Dat ondermijnt de rechtsstaat.” Snowden vond ook dat de geringe aandacht van de Britse pers of zelfs de vijandige bejegening van the Guardian, die de zaak wel naar buiten brengt, het publiek geen dienst bewijst. Hij waarschuwde voor bedrijven als Google en Facebook. Gevaarlijke diensten, volgens hem. Het verst in zijn afkeur ging hij met Dropbox, die bereid is alle digitaals van je op zijn servers te bewaren. Dat zou van de computers verwijderd moeten worden. “Het versleutelt je gegevens, houdt zelf de sleutel en zou die aan de overheid geven als daar om gevraagd wordt.” Dan is het natuurlijk aardig dat de uitzending via Skype en Google Hangout verloopt. (“Echt? Dat stop ik dit gesprek en gooi mijn computer in het vuur.”). Volgens de klokkenluider is de strijd tegen bedrijven om je privacy te bewaren veel lastiger dan tegen de overheid. “De ononderzochte olifant zijn de bedrijven die zo bevoorrecht, machtig in de toegang en ongereglementeerd zijn, die dan worden afgetapt door de overheid. (…) Ik denk niet dat het onredelijk is te denken dat de grote ondernemingen de hand hebben in het huidige overheidsbeleid. Zeker in de VS.”

Ondertussen krijgt Snowden  steeds meer de status van wereldster. Laura Poitras, een van de journalisten die het eerst contact hadden met Snowden na zijn ‘vlucht’, heeft onlangs een film gepresenteerd, Citizenfour, en nu blijkt ook de komst van vriendin Lindsay Millsnaar Moskou wereldnieuws.  Daar is ze overigens al weer een paar maanden.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.