FBI-baas noemt versleutelen telefoons ‘gevaarlijk’

James Comey

FBI-directeur James Comey

FBI-directeur James Comey heeft kritiek op de beslissing van Apple en Google om hun slimtels te versleutelen, zodat onverlaten als de FBI niet meer ongenood in het toestel kunnen rondneuzen. Volgens Comey is dat gevaarlijk en er daardoor zouden zelfs levens op het spel worden gezet. De Amerikaanse overheid zou met de twee bedrijven in gesprek zijn over hun plannen met versleuteling. De FBI-hotemetoot zei dat in een gesprek met journalisten donderdag op  het hoofdkwartier van de FBI.
Comey haalde er ontvoeringszaken en terrorisme bij als voorbeelden van situaties waar snelle toegang van de autoriteiten tot de mobieltjes levens zou kunnen redden. Hij had het niet over specifieke gevallen, waarbij het lastiger zou worden als Google en Apple hun plannen doorzetten. Het stoorde de FBI-man dat door versleuteling mensen zich kunnen verschuilen voor de opsporingsambtenaren. Hij werd zelfs een beetje melodramatisch toen hij het beeld schetste van mensen die met tranen in hun ogen aan FBI-agenten zouden vragen: “Hoe bedoelt U dat U niet kan?”
Zowel Apple als Google hebben aangekondigd dat hun mobiele besturingssystemen standaard worden versleuteld. Dat zou betekenen dat gesprekken nog steeds kunnen worden afgeluisterd, maar dat het niet langer mogelijk zal zijn om de belgegevens, adresboeken, foto’s en (e-)berichten op de telefoon te stelen. Ook in de nieuwe situatie kunnen opsporingsdiensten gegevens opvragen die bij het telecombedrijf van de klant zijn opgeslagen.
Voormalig FBI-medewerker Ronald Hosko zei in the Washington Post dat het beleid van de twee bedrijven zou hebben geleid tot de dood van een gijzelaar bij een ontvoering in Noord-Carolina. De krant gaf zelf als commentaar dat zelfs met versleutelde slimtels de FBI in staat moest zijn geweest de gijzelaar te redden.
Matt Blaze, veiligheidsonderzoeker aan de universiteit van Pennsylvania noemt het teleurstellend dat de FBI zich richt op voorbeelden waarbij versleuteling mogelijk het onderzoek zou kunnen vertragen. “Terwijl hij voorbijgaat aan het feit dat goede en betrouwbare versleuteling de enige manier is om een hele reeks ernstige misdrijven te voorkomen. We gebruiken onze telefoon om steeds meer zaken te regelen in ons zakelijke, persoonlijke en finaciële leven.” Google stelt dat het Android-besturingssysteem al drie jaar de mogelijkheid voor versleuteling heeft, maar dat die er nu standaard in zit bij de volgende versie.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.