NSA volgt je via Google

PREF-koekie

Dia uit een NSA-presentatie waaruit de belangstelling voor het Google-prefkoekie blijkt

De NSA maakt gebruik van koekies die Google gebruikt om adverteerders de gelegenheid te geven gebruikers op het wereldwijde web te volgen. De spion bespioneerd, lijkt het bijna. Uit een presentatie van de veiligheidsdienst, inmiddels ook in het bezit van klokkenluider Edward Snowden, blijkt dat  de veiligheidsdienst gewoon via het zogeheten PREF-koekie meegluurde(t?) met die adverteerders. Volgens die presentatie zou de dienst die volgtechniek ook gebruikt hebben om ‘in te breken’in computers van verdachte personen.

Al jaren zijn er mensen die zich zorgen maken over dit soort technieken. Bedrijven zeggen dat mensen daar alleen maar voordeel van hebben. Naar nu blijkt is dat standpunt nu niet langer meer houdbaar. Het PREF-koekie bevat geen persoonlijke gegevens, maar er staan genoeg gegevens in om aan de hand daarvan iemand te kunnen traceren en/of volgen in zijn/haar webgedrag. Het geeft de NSA ook de mogelijkheid individuele communicatie te volgen in een oceaan van webdata om, bijvoorbeeld, bestanden op de computer van het ‘doelwit’ te zetten. Volgens de presentatie was dat bedoeld om de computer op afstand te kunnen ‘bedienen’. Dit is geen techniek om uit een zee aan gegevens verdacht gedrag te destilleren, maar het biedt de veiligheidsdienst de mogelijkheid ‘in te breken’ bij iemand die al verdacht is.

Uit de documenten wordt niet duidelijk hoe de NSA de koekies krijgt en of Google daaraan meewerkt, maar de NSA zou door de rechter kunnen worden gemachtigd die koekies te gebruiken. Dan weten de betrokken bedrijven er van en zijn zelfs verplicht hun medewerking te verlenen. Mooi land, Amerika. Google wenste geen commentaar te geven.
Het is niet de eerste keer dat Google-koekies de belangstelling van de NSA genieten. Eerder in oktober meldde de Britse krant The Guardian dat de NSA koekies van DoubleClick.net gebruikte, een advertentiepoot van Google, in een poging gebruikers op het anonieme ui-netwerk Tor te kunnen identificeren.
Dit soort informatie zou tot nadenken moeten stemmen over de wilde verzameldrift van bedrijven. Gebruikers kunnen ook zelf wat doen, door hun webrauzers zo in te stellen dat niemand informatie over jou en je computer (of slimtel) kan verzamelen.

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.