NSA jaagt ook in speldomein op terroristen

WarcraftDe Amerikaanse en Britse veiligheids-diensten beperken zich niet tot de wereld van de telefoon en de sociale media. Ook de wereld van de digitale spellen als World of Warcraft en Second Life blijkt interessant te zijn voor deze overheidsgluurders, blijkt uit onlangs vrijgekomen documenten van klokkenluider Edward Snowden. De spionnen hopen er tussen de elfen en dwergen ook enkele terroristen aan te treffen.

De NSA  en de GCHQ verzamelen elke dag opnieuw gigantische hoeveelheden materiaal van internet en telefooncommunicatie. Een paar jaar geleden bedachten de overheidsspionnen dat ook de digitale spelwereld een interessante vijver voor ze zou kunnen zijn om hun, fijnmazige, netten door te halen. Dagelijks spelen tientallen miljoenen mensen spelen  World of Warcraft en Second Life en hebben daar contact met andere gamers in de hele wereld. Mooie gelegenheid om anoniem te kwebbelen, ook voor terroristen, was de gedachte bij de gluurders. Je kunt dat geklets volgen zonder dat iemand er wat van merkt en dus besloten de spionnen in 2008 dat ze daar langzaam zouden infiltreren. Het is onduidelijk of de ‘visserij’ in de spelwereld de beide diensten veel heeft opgeleverd, maar dat geldt natuurlijk ook voor de rest van wat beide beruchte overheidsdiensten uitvreten.

Bronnen: De Standaard, The Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.