James Clapper: “Zij doen het ook…”

Dianne Feinstein

Democratisch senator Dianne Feinstein (foto: Huffington Post)

James Clapper, de Amerikaanse veiligheidspaus, wees gister met de vinger terug naar Europa: “Hunnie doen het ook”. Clapper moest zich voor een parlementscommissie verantwoorden voor het afluisteren van de halve wereld, maar vooral toch van de leiders van bevriende landen. Commissie Mike Rogers (Republikein) vroeg Clapper of de bondgenoten omgekeerd ook de Amerikanen bespioneerden.

Het NSA-afluisterschandaal grijpt steeds verder om zich heen en lijkt zo langzamerhand ook president Obama het moeras in te trekken. Die had ontkend geweten te hebben van het afluisteren van, onder meer, bondskanselier Angela Merkel, maar veiligheidsfunctionarissen zeiden dat dergelijke operaties het fiat moesten hebben van zowel het Witte Huis als Buitenlandse Zaken. Zo langzamerhand krijgt de Nobelprijswinaar Obama het imago van een wereldleider die nergens weet van heeft. Een beetje een sukkel, dus.
Inmiddels heeft ook vooraanstaand senator Dianne Feinstein (Democraten) zich in de discussie gemengd. Zij vind het afluisteren van bevriende staatshoofden buitengewoon ongepast.

Bronnen: Time, Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.