Alexander: “Geen toegang servers Google en Yahoo”

Keith Alexander, baas van de onder vuur liggende veiligheidsdienst NSA, heeft ontkend dat die dienst directe toegang zou hebben gehad tot de datacentra van de zoekmachines van Google en Yahoo. “Dat is nooit gebeurd”, zei Alexander tegen Bloomberg-nieuws. Hij noemde de berichten daarover ‘feitelijk onjuist’. “Zoiets kan alleen met een gerechtelijke bevel.”

NSA-geeltje over Google

Een schetsje van de kwetsbaarheid bij Googles dataverkeer van een NSA-medewerker (afb: Washington Post)

De Washington berichtte gister op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden, dat de NSA zich heimelijk toegang had verschaft tot de datacentra van Yahoo en Google over de hele wereld. Alexander houdt vol dat de NSA zich aan de wet houdt en alleen optreedt op basis van de roemruchte gerechtelijke bevelen. “En het gaat niet om miljoenen, maar om duizenden en bijna altijd met betrekking tot terrorisme. Daarbij gaat het niet om Amerikaanse burgers.” Wat er met niet-Amerikaanse burgers wordt gedaan is voor de Amerikanen, ook in het Congres, niet van groot belang.
Het aftappen van de dataverbindingen maakt het de NSA mogelijk gegevens van miljoenen gebruikers te verzamelen, zonder dat Google of Yahoo hoeven mee te werken en zonder dat dat problemen met de toezichthoudende rechtbank (FISC) geeft. Die rechtbank heeft alleen wat te zeggen over de operaties van de NSA in de VS. Zowel Yahoo als Google acteerden verbazing en kondigden het opzetten van stuggere verdedigingsmechanismen aan. De Washington Post toonde ook een document waarop de kwetsbaarheid van de versleuteling bij Google is gebruikt om zich toegang te verschaffen.Een intern ‘geeltje’ geeft aan waar de zwakte zit en dat de NSA, glimlach, dáár gegevens aftapt en versleutelde inhoud ontsleutelt en weer versleutelt.

De NSA werkte in dit project, MUSCULAR genaamd, samen met de Britse dienst GCHQ. Beide diensten kopieerden de datastromen tussen de verschillende datacentra van Google en Yahoo. Die gegevens worden (werden?) verzameld in het hoofdkwartier van de NSA in Fort Meade (Maryland, VS). In 30 dagen zou volgens een van de door SNowden vrijgegeven documenten 181 280 466 verschillende entiteiten zijn onderschept; niet alleen metadata maar ook inhoud. Die gegevens worden gefilterd op informatie waar de NSA naar zoekt. Dan gaat het om een groot aantal zoektermen (in de orde van 100 000).
De NSA ontkent, maar weigert ook meer informatie te verstrekken. Onder meer Google is naar de rechter gestapt om de dienst te dwingen de gewenste informatie vrij te geven. Google heeft veiligheidsmaatregelen genomen, maar volgens de webreus is het een wapenwedloop. “Dergelijke overheidsdiensten zijn op dat gebied bijzonder gehaaid.” Yahoo wil zich niet uitlaten over wat het bedrijf gaat doen om de privesfeer van zijn klanten te waarborgen.

Bronnen: Time,  Wired, Le Monde, Washington Post 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.