Houd Facebook voor de gek

Hoofdshirt

Hoofdshirt van Simone Niquille.

Ik vind het onbegrijpelijk waarom Facebook zo populair is, maar ik moet me neerleggen bij de harde werkelijkheid. Facebook probeert zo beetje alles van je te pikken wat je zo ruimhartig op het wereldwijde web gooit. En het is natuurlijk zo vreselijk handig dat je foto’s meteen worden benaamd: dat is Joop, dat Ineke en die gast is Kevin… Gezichtsherkenning is normaal (en vindt iedereen kennelijk normaal). Het bedrijf maakte op dit terrein even een pas op de plaats (of trok zich zelfs wat terug), maar er ligt een nieuw gebruikersvoorstel waarin Facebook het recht krijgt je profielfoto te gebruiken voor gezichtsherkenning. Je kunt daar stennis over gaan maken of een plaatje van je hond als profielfoto nemen of je koopt een hoofdshirt van Simone Niquille met bekende koppen om Facebook voor de gek te houden.
Niquille bedacht de shirts in het kader van haar eindscriptie voor haar opleiding grafisch ontwerper aan het Sandberginstituut in Amsterdam. Het vormt haar, bescheiden, bijdrage aan de strijd tegen de steeds meer om zich heen grijpende (digitale) beloering. De drager zal dan nog wel wat met zijn/haar hoofd moeten doen; bijvoorbeeld een brilletje van de Japanner Isao Echizen, dat gezichtsherkenning onmogelijk zou maken.

Het hoofdshirt is een van de drie anti-gezichtsherkenningswapens van Niquille. FaceBay, het tweede, is een webmarktplaats om gezichten te kopen. Leuk, maar waarom zou je dat doen als je een papegaai of hond hebt of een foto van je grootmoeder? Overigens bestaat Facebay al op Facebook: inderdaad, een marktplaats. De derde vermomtruc van Niquille is FaceValue, het echte vermommen zoals bij de Koefnoens gebeurt: gekleurde contactlenzen, reflecterende crèmes, valse neuzen, pruiken enz., geoptimaliseerd voor communicatie via Skype of Facetime (wordt gezegd).  En, o ja, Facebook heeft net voor $ 60 miljoen een Israelisch bedrijf gekocht, dat zich gespecialiseerd heeft in gezichtsherkenning: Face.com.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.