Internetbedrijf Snowden weigerde FBI de ‘sleutels’ te geven

Rechter Claude Hilton

Rechter Claude Hilton (2004, AP)

Lavabit, het bedrijf waar klokkenluider Edward Snowden, zijn meelverkeer had ondergebracht, heeft in juli j.l. geweigerd de FBI de SSL-sleutels voor zijn gecodeerde meelverkeer te geven. Het bevel kwam nadat het bedrijf geweigerd had de veiligheidsdienst toegang te geven tot de metadata van het gegevensverkeer. Dat bleek uit een document dat openbaar werd gemaakt door een Amerikaans hof van beroep in Alexandria (Virginia). De naam van het doelwit werd niet bekend gemaakt, maar de genoemde beschuldigingen, overtreding van de spionagewet en diefstal van overheidseigendommen, zijn dezelfde als die tegen Snowden zijn ingediend bij het zelfde hof.

De openbaar gemaakte documenten voeden de vermoedens over er wat er met Lavabit gebeurd is. Het bedrijf hief zichzelf liever op dan aan de eisen van de overheid te voldoen. Eigenaar Lada Levison, bedreigd met gevangenisstraf, ging de strijd aan en stapte zelf naar de rechter. “De privacy van 400 000 Lavabit-gebruikers is in het geding”, zei Lavabit-advocaat Jesse Binnall bij die gelegenheid tegen rechter Claude Hilton. “Door het overhandigen van de codes wordt hun veiligheid noodzakelijkerwijs minder groot.” Ondertussen wilde Levison wel de metadata van die ene gebruiker geven, maar de FBI was niet langer geïnteresseerd.
Hilton oordeelde ten faveure van de overheid. Ook mocht Levison van de rechter de bewuste documenten niet openbaar maken. Om te treiteren waarschijnlijk, gaf Levison de FBI zijn eigen SSL-sleutel: 11 pagina’s in een 4-punts lettertje (uiterst klein). Onleesbaar volgens de FBI en bovendien zou die code met de hand ingetypt moeten worden en dat gaat gemakkelijk fout bij 2560 karakters die de code groot was. De rechter veroordeelde hem tot een boete van $ 5000 per dag beginnend op 6 augustus zolang hij de code niet in digitale vorm zou aanleveren. Levison beëindigde vervolgens zijn bedrijf en zamelde geld in voor het beroep, dat nu, dus, dient.

Bron: Wired

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.