Bedrijven werpen dammen op tegen afluisteren NSA

NSA
Het lijkt er op alsof het de grote (internet)bedrijven als Apple, Facebook of Google niks kan schelen of de gegevens van hun klanten door de NSA worden onderschept, maar volgens het webblad Wired is dat niet waar. De toegang tot Facebook via apps en webrauzers zou nu gecodeerd zijn (SSL). Het programma dat NSA gebruikte om het web af te struinen, X-Keyscore, is in de eerste plaats bedoeld om ongecodeerde informatie op te pikken. Als de NSA weer met een gerechtelijk bevel langs zou komen, zouden de gebruikers gewaarschuwd worden dat hun berichten mogelijk zouden worden onderschept.
Er zijn veel barrières in te bouwen voor een al te nieuwsgierige veiligheidsdienst. Zelfs met het oude SSL-codering wordt het al lastig voor de NSA. Vroeger kon de overheid zich verlaten op certificaatuitgevers, die de dienst, al of niet gedwongen, de decoderingssleutel zouden verstrekken, maar Google heeft al iets veranderd aan Chrome om dat risico te neutraliseren en ook Microsoft, heeft met zijn webrauzer Internet Explorer  plannen in die richting.
Ook op andere fronten wordt het steeds lastiger voor de arme geheime agenten, stelt Wired. Er zijn bedrijven die zich er op toeleggen de toegang tot informatie uitzonderlijk lastig te maken. De Amerikaanse overheid wil al lang wetten invoeren die bedrijven dwingen hun producten ‘onderschepbaar’ te maken. Dat lijkt me een vreemde wetgeving, die eist dat bedrijven niet hun best mogen doen. Maar ja, we hebben het wel over Amerika. Ook Apple zou in een handomdraai iets in elkaar kunnen zetten om de NSA (e.a.) de voet dwars te zetten door bijvoorbeeld de coderings- en verificatietechniek OTR in te bouwen in hun berichtenprotocol voor mobieltjes als iMessage. Nu is het voor de NSA geen enkel probleem berichten te onderscheppen als ze eenmaal met een gerechtelijk bevel kunnen zwaaien. Een nieuwe aangepaste versie van iOS, het besturingssysteem van de iPhone, en dag NSA. Tot nu toe is er nog geen wet die het Facebook, Apple, Microsoft en Google verbiedt. De wetten zijn wel in de maak om dat ‘ongeluk’ voor de NSA’s te verminderen, maar Obama heeft sedert het begin van het NSA-schandaal heel wat gas moeten terugnemen en het is de vraag of het Congres nog wel aan wil aan (nog) ruimere bevoegdheden voor veiligheidsdiensten.

Bron: Wired

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.