Opstelten grootste schender privacy (vindt ‘publiek’)

© anp. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is volgens het Nederlands publiek de ‘grofste privacyschender’ van het afgelopen jaar. Hij kreeg daarom gister de Publieksprijs bij de Big Brother Awards die de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom jaarlijks uitreikt.
Opstelten viel in de prijzen vanwege zijn ‘desinteresse voor privacy”, aldus de organisatie. BoF wijst op Opsteltens omstreden terughackvoorstel, waarbij politie en justitie de mogelijkheid krijgen om in te breken op computers van verdachten. Ook zijn voorstel om kentekengegevens 4 weken op te slaan om zo de pakkans van criminelen te vergroten, vindt geen genade in de ogen van Bits of Freedom.
Naast de minster waren ook de eigen ‘NSA”, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (samen met de echte NSA), en de verwerker van betalingsverkeer Equens genomineerd voor de Publieksprijs, maar de minister won ‘met een ruime meerderheid van de stemmen”.
De Belastingdienst kreeg  de Expertprijs. Die wordt toegekend door een groep deskundigen op het gebied van privacy en veiligheid. De Belastingdienst krijg de ‘prijs’ voor het ongeoorloofd gebruiken van kenteken- en parkeergegevens die door andere instanties zijn verzameld en eigenlijk vernietigd hadden moeten worden. Opmerkelijk is dat er op de stek van de prijs en van BoF nu nog niets te vinden is over de toekenning.

Bron: De Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.