Google en Microsoft willen openheid over FISA-bevelen

GooglePresident Obama voelt nattigheid. Hij belooft nu elk jaar een overzicht te geven van de afluister-praktijken van de eigen geheime diensten, maar Google en Microsoft, normaal gesproken dikke concurrenten, vinden dat in een gezamenlijk optreden lang niet ver genoeg gaan. De bedrijven willen veel meer kwijt over wat de gerechtelijke bevelen precies inhouden waarmee de geheime diensten als de NSA op hun netten inbreken. Zo willen de bedrijven, bijvoorbeeld, kunnen melden of er verzoeken zijn gehonoreerd om inhoud van informatie te bekijken of dat het ‘alleen maar’ gaat om het verzamelen van metagegevens zoals wie met wie, gespreksduur of lengte bericht. Brad Smith, advocaat van Microsoft, vindt die informatie wezenlijk. “Zonder die informatie is elke discussie onvolledig.” Al in juni zijn beide bedrijven onafhankelijk van elkaar naar de rechter gestapt om hun klanten te mogen informeren over verzoeken tot afluisteren van telefoon- en webverkeer.
Dat Microsoft gemene zaak maakt met Google is tamelijk pikant. “Beide bedrijven zijn echter bezorgd over de onwil van de overheid openheid van zaken te geven over de FISA-bevelen.” Google liet al eerder in brieven aan de landsadvocaat en de FBI doorschemeren dat ook de overheid baat heeft bij openheid. “We vragen u te helpen het mogelijk te maken aantallen verzoeken van de veiligheidsdiensten te mogen geven en ook de doelen. De getallen waar Google mee te maken heeft zijn duidelijk lager dan de speculaties die nu rondgaan. Google heeft niks te verbergen.” Google is al begonnen met informatie te geven over de ‘veiligheidsbrieven’  (NSL) die het bedrijf ontvangt. Het wil iets soortgelijks doen met de gerechtelijke bevelen die komen van de geheime rechtbanken.
Smith meldt dat Microsoft met de overheid heeft onderhandeld over openbaarmaking, maar dat die onderhandelingen zijn mislukt. Voor Microsoft is de stap naar de rechter dan een logische. Het bedrijf hoopt dat het Amerikaanse parlement druk zal uitoefenen op de regering om technologiebedrijven als Microsoft het recht te geven die gegevens rond veiligheidsverzoeken op een goed manier te mogen onthullen.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.