Telegram gedwongen tot samenwerking veiligheidsdienst

Logo van de Russische veiligheidsdienst FSB

Logo van de FSB (afb: fsb.ru)

Het Russische Hooggerechtshof heeft bepaald dat de berichtendienst Telegram de Russische geheime dienst gegevens van gebruikers moet verschaffen. Telegram had geprotesteerd tegen de eis van de FSB toegang te krijgen tot gebruikersgegevens en vangt nu dus bot. Het van oorsprong Russische Telegram versleutelt net als WhatsApp het berichtenverkeer en is al vaker doelwit geweest van opdringerige en graaigrage overheden.
Volgens Telegram treedt de FSB de rechten van de consument met voeten door de versleutelingscode op te eisen van Telegram. China blokkeerde de dienst in 2015 en verschillende landen beweren dat de berichtendienst het favoriete medium is van de Islamitische Staat. De veiligheidheidsdienst stelt dat Telegram is gebruikt door de zelfmoordterrorist die vorig jaar in St. Petersburg met zijn aanslag vijftien mensen doodde. Ook Frankrijk en Spanje zijn geïnteresseerd in Telegram-berichten in verband met aanslagen, al of niet daadwerkelijk uitgevoerd.

Telegram is echter ook populair bij het gemene volk, van de Russische verkiezingswaarnemers tot de leden van de Franse presidentiële staf. Volgens het vonnis moet de dienst de code nu binnen vijftien dagen overhandigen aan de FSB. Als Telegram dat weigert kan die dienst in Rusland ‘op slot’ gaan.

Vrijheid en privacy

Oprichter Pavel Durov lijkt niet van plan te capituleren. “Dreigementen om Telgram te blokkeren tenzij het persoongegevens van gebruikers overhandigt snijden geen hout. Telegram staat voor vrijheid en privacy”, twitterde hij. Zo’n blokkade zou voor de Russische autoriteiten best nog wel een probleem kunnen worden. Bij eerdere dreigingen ontwikkelde Telegram een versie van de dienst waarmee een blokkade was te omzeilen via een vpn (een virtueel persoonlijk netwerk).

Volgens een Russische antiterrorismewet uit 2016 moeten communicatiebedrijven de metagegevens op lokale servers in Rusland opslaan. De geheime dienst vraagt niet om inzicht in berichten maar wil ‘slechts’ de code hebben waarmee berichten versleuteld zijn. Daarmee zouden niet alleen terroristen en boeven zijn te vangen, maar uiteraard ook dissidenten. Overigens vragen ook de Amerikaanse veiligheidsdiensten en de FBI al jaren om een ‘achterdeurtje’ in de versleutelingscodes van berichtendiensten en techbedrijven.

Telegram heeft tegenwoordig zijn hoofdkwartier in Groot-Brittannië en lag vorig jaar ook al onder vuur in Rusland. Toen haalde het bedrijf bakzeil door zich toch in Rusland te laten registreren. De Russische minister van communicatie Nikolai Nikiforov zei niet te weten waarom Telegram zich niet aan de regels zou moeten waaraan andere berichtendiensten en telecomaanbieders zich wél moeten houden.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.