Wordt affaire Cambridge Analytica Facebook noodlottig?

Medeoprichter WhatsApp Brian Acton

Brian Acton: sinds februari 2009 maar 74 tweets…(afb: twitter.com)

Facebook heeft het zwaar. De ellende begon toen een onderzoeker Aleksandr Kogan van de universiteit van Cambridge een programmaatje gemaakt had waarmee op basis van voorkeuren van Facebookers aardig nauwkeurige profielen van 50 miljoen individuen konden worden samengesteld. Kogan had daarvoor toestemming gevraagd en gekregen en de deelnemers mochten zijn progje gebruiken.
Het ging fout toen hij die gegevens doorgaf aan het Londens bedrijf Cambridge Analytica, hosselaar in gegevens. Hoofd beveiliging van Facebook Alex Stamos was niet blij. Hij sprak over het grootste lek in de geschiedenis van het sociale netwerk en over ‘inbraak’.  Inmiddels is de pocherige baas vaan CA, Alexander Nix, geschorst en roept WhatsApp-medeoprichter Brian Acton op tot het wissen van je Facebookprofiel. Na lang zwijgen heeft nu ook Mark Zuckerberg zich uitgesproken.
De reactie van Acton, niet bepaald een fanatiek twitteraar, is opmerkelijk. Hij verkocht zijn ‘kind’ WhatsApp aan Facebook voor zo’n 19 miljard dollar en werkte tot vorig jaar bij dat bedrijf. Hij vindt het nu tijd om met het smoelenboek te kappen, twitterde hij. Zijn de jaren van het succesvolste sociale medium geteld?
Het bedrijf komt steeds meer onder vuur te liggen. Het zou slordig omgaan met gebruikersgegevens. Eerder had Facebook al geprobeerd de gegevens van WhatsAppers te incorporeren in het Facebook-bestand. Officieel heeft Facebook die pogingen gestaakt, maar de vraag is of dat ook echt zo is. Het voorval dat nu in het middelpunt van de aandacht ligt zou zich hebben voorgedaan in 2015. Facebook zou er vanaf geweten hebben, maar nu pas komt het verhaal naar buiten. Als dat waar is, dan is het vreemd dat het hoofd beveiliging dat kennelijk niet wist.
Inmiddels heeft ook Alex Stamos aangekondigd deze zomer Facebook te verlaten. Ondanks al die commotie heeft Zuckerberg, die normaal graag zijn mond roert, zich nog niet laten horen.

Lichtekooien

Het verhaal wordt extra pikant omdat Cambridge Analytica voor zesmiljoen dollar was ingehuurd door de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Volgens uitlatingen van de op non-actief gezette Nix was het Cambridge Analytica niets te dol op zijn klanten van dienst te zijn tot aan het leveren van lichtekooien aan toe.

Met de gegevens van Kogan ontwierp het bedrijf een prog waarmee het stemgedrag van kiezers kon worden voorspeld met de bedoeling die te beïnvloeden. Het bedrijf zou een aanzienlijk rol in de Amerikaanse verkiezingscampagne hebben gespeeld, maar ook bij het referendum over het al of niet uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het begint er op te lijken dit soort bedrijven een gevaar voor de democratie zijn worden met dank aan de Googles en Facebooks van de wereld.

Zuckerberg

Het heeft Zuckerberg vijf dagen gekost om met een reactie te komen. Hij zegt maatregelen te nemen om er voor te zorgen dat akkefietjes als die met Cambridge Analytica niet meer zullen voorkomen (wat moet hij anders zeggen?). Facebook zal alle progs onderzoeken die toegang geven tot grote hoeveelheden gegevens.
“We zijn verantwoordelijk voor het beschermen van je gegevens”, zei de grote man timide. “Als we dat niet kunnen dan zijn we het niet waard je te dienen (?;as).” Er zal worden uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat er gedaan moet worden om er voor te zorgen dat dit soort zaken niet meer voorkomt. Als het kalf verdronken is…. En dat kalf blijkt al bijna drie jaar geleden verdronken te zijn

Bronnen: CNet, RTL Nieuws, CNet (aangepast 22 maart 2018)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.