Wat je zou moeten weten van de ‘sleepnetwet’?

D66-er brengt 'eigen' referendumwet om zeep

Minister Kajsa Ollongren (D66) (afb: D66.nl)

Woensdag 21 april a.s. mogen de kiezers in Nederland niet alleen de leden van hun gemeenteraad kiezen, maar mogen ze ook hun zegje doen Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), in de wandeling vaak sleepnetwet genoemd. De Volkskrant heeft een keurig lijstje vragen bedacht waarop de kiezer toch wel de antwoorden zou moeten weten om te bepalen of hijzij voor of tegen die Wiv gaat stemmen.

Het is een raadgevend referendum en de regering heeft al weer genoeg van de referendumwet. Die werd in 2015 van kracht, maar toen het eerste referendum onder die wet niet uitviel zoals politiek Den Haag wilde werd met vereende krachten gewerkt aan een snelle dood van die nieuwe referendumwet. Opmerkelijk is dat minister Ollongren van D66 de wet de doodsteek mag geven. D66 is de partij die  (mede)initiatiefnemer was van die wet en al sedert haar oprichting ijvert voor een wettelijk status van voksraadplegingen. Het referendum werd zelfs gezien als een van de kroonjuwelen van de partij, naast, onder meer, het gekozen burgemeesterschap.

Geen opvolger

Mij is niets bekend van een wetsvoorstel van die partij dat de huidige wet beoogt te vervangen door een nieuwe. Dat lijkt me een reden voor die partij om zich maar op te heffen en aansluiting te zoeken bij de VVD… Maar goed, maak gebruik van je stemrecht (zou ik zeggen) zolang het nog kan.

Bron: de Volkskrantsja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.