Politie haal verschillende botnetwerken van het web

LosgeldaanvallenIn een grote internationale operatie van opsporings-autoriteiten zijn sinds dinsdag verschillende botnetwerken ontmanteld die een sleutelrol hadden in de wereldwijde cybercriminaliteit. Het gaat om de botnetwerken IcedID, Smokeloader, SystemBC, Pikabot en Bumblebee. In de afgelopen dagen werden er ook vier aanhoudingen en zestien doorzoekingen wereldwijd gedaan, waaronder een doorzoeking in Nederland. Acht verdachten werden aangeklaagd.
De gezamenlijke acties werden uitgevoerd door de opsporingsdiensten in de Nederland, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Verenigde Staten, en het Verenigd Koninkrijk met ondersteuning van Europol en Eurojust. Daarnaast zijn er ook, met medewerking van de genoemde autoriteiten, politieacties geweest in Oekraïne, Zwitserland, Armenië, Portugal, Roemenië, Canada, Litouwen en Bulgarije voor het aanhouden of verhoren van verdachten, doorzoekingen of het in beslag nemen en van het web halen van servers.
Het zou de grootste operatie ooit geweest tegen botnets die betrokken waren bij losgeldaanvallen wereldwijd. Door het uit de lucht nemen van deze netwerken en de verstoring van de bijbehorende infrastructuur zouden veel webcriminelen zijn getroffen.
Naar schatting loopt de financiële schade die deze criminelen aangericht hebben bij bedrijven en overheidsinstellingen in de honderden miljoenen euro’s. Miljoenen particulieren zijn ook slachtoffer geworden omdat hun systemen waren besmet, waardoor die onderdeel werden van deze criminele netwerken.

Honderd servers

Er werden meer dan honderd servers van het web gehaald en meer dan tweeduizend domeinnamen overgenomen door de diverse opsporingsdiensten. Tienduizenden computers werden ontsmet die in die botnetwerken dienst hadden gedaan (meestal zonder dat de gebruikers dat gemerkt hadden).

Volgens Eurojust zou een van de hoofdverdachten 69 miljoen euro hebben ‘opgehaald’ coronadoor infrastructuur te verhuren om kwalijke code te verspreiden. Volgens de Amerikanen zouden de inmiddels opgerolde netwerken verantwoordelijk zijn geweest voor coronaverzekeringsfraude van bijna zesmiljard dollar. Overigens gaat na deze activiteiten de operatie gewoon door.

Bronnen: tweakers.net, the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.