Londense ziekenhuizen slachtoffers van losgeldaanvallen

SynnovisVerschillende ziekenhuizen in Londen hebben patiënten naar huis moeten sturen en operaties uitgesteld vanwege aanvallen op de medische dienstverlener Synnovis. Het is nog niet duidelijk of het over losgeldaanvallen gaat. De Britse krant the Guardian stelt dat een Russische e-krakergroep, die wordt aangeduid met Qilin, achter de aanvallen zit. De aanval was kennelijk zo ingrijpend dat de ziekenhuizen moesten melden dat het maanden zal duren voor die weer normaal kunnen fungeren, zo meldt de Britse krant the Guardian op 12 juni.

Momenteel is er nog niet echt duidelijk wat er is gebeurd. Synnovis stelt dat de zaak in onderzoek is. Die aanval zou gevolgen hebben (gehad?) voor zeven ziekenhuizen maar ook voor huisartsenpraktijken. De Londense afdeling van de nationale gezondheidsdienst NHS stelde eveneens dat de zaak in onderzoek is.

Qilin zou sedert oktober 2022 actief zijn met aanvallen op het Franse bedrijf Robert Bernard en het Australische it-adviesbureau Dialog. Het biedt losgeldaanvallen als (criminele) dienstverlening, waarbij ze hun kwalijke algoritmes en serverruimte verhuren aan andere groepen die uit zijn op buit.
De laatste vier maanden zou de groep verantwoordelijk zijn geweest voor vijftig aanvallen. Qilin zou eerder opportunistisch dan gehaaid zijn. Het officiële beleid in het VK is dat er niet betaald wordt aan webaanvallers.

Bronnen: ABC News, the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.