TikTok stapt in VS naar de rechter

TikTok en moedermaatschappij ByteDance stappen naar de rechter in de VS vanwege de dreigende ban van het sociale medium. TikTok zal in de VS geweerd worden als TikTok zich niet losmaakt van zijn Chinese eigenaars. Het medium wordt gezien als mogelijk doorgeefluik naar de Chinese overheid en daarmee een nationaal veiligheidsrisico, vindt het Witte Huis. Veel TikTok-gebruikers en burgerrechtenorganisaties zien de ban als een aantasting van de vrijheid van meningsuiting die in de Amerikaanse grondwet is vastgelegd.
Volgens de door het Amerikaanse parlement goedgekeurde wet krijgt TikTok 270 dagen de tijd (tot 19 januari 2025) om nieuwe, niet-Chinese investeerders te vinden. zo niet dan wordt TikTok in de VS verboden.

“Voor het eerst in historie heeft het Congres een wet goedgekeurd dat een met name genoemd platform dreigt met een ban en elke Amerikaan verbiedt daar gebruik van te maken”, stellen de advocaten van TikTok in hun 67 bladzijden tellende aanklacht die het bedrijf heeft ingediend bij het Amerikaanse hof van beroep in Washington. Die advocaten betogen dat verkoop van TikTok commercieel, technisch en gerechtelijk niet haalbaar is in de toegemeten tijd. De 270 kan door de president nog eens verlengd worden tot een jaar. ByteDance had eerder al aangegeven niet te zwichten voor de Amerikaanse dreigementen.

Bronnen: le Monde, New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.