TikTok in de VS in de tegenaanval

Amerika is een vreemd land. Het geeft, ook in absolute cijfers, het meeste geld uit aan zijn vele inlichtingendiensten met de roemruchte CIA en NSA als spraakmakende voorbeelden, die vaak handelen naar eigen believen, maar dat buitenlandse producten en producenten met grote argwaan bejegent. Huawei heeft dat aan den lijve ondervonden en nu lijkt TikTok gedoemd afscheid te moeten nemen van de Amerikaanse markt als (de Chinese) moeder ByteDance het Amerikaanse deel niet aan Amerikaanse investeerders verkoopt.
De nieuwe wet die dit mogelijk maakt is inmiddels ondertekend door president en presidentkandidaat Joe Biden.  De beschuldiging is dat TikTok samenspant (of zou kunnen spannen) met de Chinese spionnendiensten, maar bewijs daarvan is, voor zover ik(=as)  en ook de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU (American Civil Liberties Union) weet nooit geleverd.
Veel TikTokkers in de VS , zo’n 170 miljoen, zijn fel tegen en ook ByteDance heeft aangekondigd naar de rechter te stappen met een verwijzing naar het recht op vrije meningsuiting die de Amerikaanse grondwet waarborgt.

TikTok-baas Shou Chew is ervan overtuigd dat het sociale medium de Amerikaanse grondwet aan zijn kant heeft. “Wij gaan nergens heen.” De Amerikaanse overheid zal in die processen, die jaren kunnen duren, vooral de kaart van de nationale veiligheid trekken die zou worden bedreigd zolang TikTok in Chinese handen is.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.