Amerika verzwaart bedenkelijke spionagewet

FISA

Justitie VS (afb: WikiMedia Commons)

De pot verwijt de ketel, zou je kunnen zeggen. De VS hebben altijd een grote mond als  e-krakers met, gedachte, afkomst uit China, of Rusland die de belangen van die federatie bedreigen door hun digitale inbraken, maar de Amerikanen zijn zelf ook niet vies van webaanvallen en inbreken in andermans digitale huizen.
Daarbij beroepen de Amerikaanse veiligheidsdiensten en andere opsporingsorganisaties  zich op de spionagewet FISA, die die diensten een bijna grenzeloze toestemming geeft iedere niet-Amerikaanse burger te bespioneren. Nu is de geldigheid van die wet weer met twee jaar verlengd met een toevoeging die de mogelijkheden van de veiligheidsdiensten nog wat verder oprekken.
De wet dient elke twee jaar verlengd te worden (was eerder vijf jaar). Belangrijkste steen des aanstoots in de wet voor privacyverdedigers is sectie 702, die in 2008 aan de wet is toegevoegd. Die verplicht communicatiebedrijven opgeslagen gegevens over buitenlandse gebruikers die ook niet in Amerika wonen zonder meer op verzoek te verstrekken, zonder dat daar een gerechtelijk bevel aan te pas komt.

En het is allemaal nog erger geworden. Door een toevoeging zijn zijn niet alleen communicatiebedrijven verplicht om gegevens over niet-Amerikaanse klanten op verzoek te overhandigen aan de Amerikaanse diensten maar ook alle dienstverleners op het wereldwijde web, dus ook hotels, restaurants of wat dan ook.

Strijdig met AVG

Die uitbreiding zou wel eens in strijd kunnen zijn met de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Alle Amerikaanse bedrijven moeten daaraan voldoen ongeacht waar de servers staan waar die informatie is opgeslagen. Dat zou nog wel eens goed kunnen zijn voor stevig robbertje juridisch gevecht tussen de VS en Europa (om maar niet te spreken over de rest van wereld).

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.