Twee maanden na te zijn ‘opgerold’ is BlackCat-groep weer actief

webinbrakenTwee maanden na tijdelijk uit de roulatie te zijn genomen is de criminele e-kraakgroep Alphv, ook BlackCat genoemd, weer actief en slaan ze hun slagen weer door het vergrendelen van webstekken en het eisen van losgeld voor ontgrendeling. Overwinningen op webboeven lijken op Pyrrhusoverwinningen, ook wel nederlaagoverwinningen genoemd. Die hebben overigens veel overkomsten met de strijd tegen de misdaad in het algemeen.
Een groot probleem bij deze ongelijke strijd is dat de daders zelden of nooit gepakt (kunnen) worden. Voor de webboeven is het dan simpelweg elders een nieuw ‘huisje’ bouwen en voortgaan met de criminele activiteiten. Een van de waarschijnlijk eerste slachtoffers is het Amerikaanse bedrijf Change Healthcare. Volgens Wired zou het bedrijf 20 miljoen euro aan bitcoins als losgeld hebben betaald.

Het lijkt er zelfs op dat de overvallers sneller terugkeren dan eerder getoond en dat is ook niet verwonderlijk want voor criminele geesten ligt daar een mooie (niche)markt van zo’n eenmiljard euro. Dat zou het bedrag zijn dat in 2023 aan losgeld is betaald voor het ontgrendelen van de eigen webstek.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.