Losgeldaanvallen zouden in 2023 1 mrd euro hebben opgeleverd

LosgeldaanvallenNa een teruggang in 2022 zouden losgeldaanvallen het vorig jaar zo’n eenmiljard euro hebben opgeleverd voor webcriminelen, zo stelt het Amerikaanse bedrijf Chainalysis. Dat zou een nieuw hoogterecord zijn.
De daling in 2022 gaf de burger moed, maar klaarblijkelijk was dat een toevalstreffer. Het afzetten van bedrijven en instellingen gaat zelfs versneld door. Ook belangrijke wetenschappelijke instituten zoals de Britse nationale bibliotheek en het natuurhistorisch museum in Berlijn zijn vorig jaar slachtoffer van afpersers geworden.
Mogelijk dat de werkelijke schade nog groter is want Chainalysis heeft zich uitsluitend gebaseerd op betalingen door slachtoffers met cryptomunten. Zo weigerde de Britse bibliotheek losgeld te betalen met als gevolg dat de aanvallers, een groep die bekend staat als Rhysida, de buitgemaakte gegevens op het Duistere Web te koop aanbied met een vraagprijs die ten minste 20 bitcoins moet zijn (zo’n € 750 000). Zo’n publicatie is ook bedoeld het slachtoffer onder druk te zetten.

Het webbeveiligingsbedrijf Recorded Future kwam op een aantal van 4400 losgeldaanvallen in 2023 op basis van nieuwsberichten en publicaties van gestolen waar op het (duistere) web door de webboeven zelf. In 2022 zouden dat er bijna 2600 zijn geweest en in 2021 bijna 2900.

Niet betalen

Uit die cijfers zou je ook iets positiefs kunnen halen: steeds meer slachtoffers zijn niet bereid het losgeld te betalen. Volgens het bedrijf Coveware, dat vaak voor slachtoffers met de afpersers onderhandelt, zou in het laatste kwart van 2023 maar 29% losgeld hebben betaald. Dat zou in 2019 en 2020 tussen de 70% en 80% zijn geweest.
Volgens Chainalysis gaan de geëiste losgelden wel omhoog. Ook zijn de aanvallers kieskeuriger geworden bij het uitzoeken van slachtoffers om de kans op gewin te vergroten, maar dat is natuurlijk normaal in ondernemersland, ook in het criminele (dus).

Bronnen: Wired, Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.