FBI rolt kraakgroep Alphv (eventjes) op

FBI-schildDe FBI zou in samenwerking met opsporings-diensten in onder meer ook Nederland de criminele kraakgroep Alphv, ook bekend onder andere namen als Blackcat en Nobeurs,  het werken (voorlopig) onmogelijk hebben gemaakt door verschillende door de groep gebruikte servers ‘over te nemen’. De groep richt(te?) zich vooral op losgeldaanvallen. Daarmee zouden miljoenen euro’s gemoeid zijn geweest. De FBI stelde de ontgrendelingssleutels van zo’n 500 slachtoffers te hebben achterhaald, waarmee de betreffende bedrijven weer over hun digitale gegevens konden beschikken zonder losgeld te betalen.
Volgens de FBI gaat het om een tussenstand. Kennelijk is nog niet het hele digitale roversnest uitgerookt. Het is de bedoeling dat ook de personen achter de e-kraakgroep voor de rechter zullen worden gebracht. Zoals steeds vaker deed Alphv ook aan (criminele) dienstverlening, waarbij de zeer waarschijnlijk Russische groep haar infrastructuur tegen betaling ter beschikking aan derden stelde, iets dat steeds vaker voorkomt in de criminele kraakwereld.

Volgens veiligheidsdeskundigen zou de groep de laatste twee jaar zo’n zevenhonderd bedrijven en instellingen hebben afgeperst. Volgens BleepComputer.com zouden de krakers hebben gesteld dat de acties van de opsporingsdiensten niet al te succesvol zijn geweest. Ze hebben aangekondigd nu alle regels overboord te hebben gezet en ook op ziekenhuizen en kerncentrales te. mikken. Er zou al weer een (Tor)server actief zijn met de gegevens die de groep heeft buitgemaakt.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.