Indiase journalisten nog steeds bespioneerd door Pegasus

Logo Amnesty InternationalHet spionageprogramma Pegasus van het Israëlische bedrijf NSO Group blijft voor opschudding zorgen. Diverse overheden van ook zich als democratisch presenterende landen zouden de spiewaar gebruikt hebben om, onder meer, journalisten, politici en advocaten mee te bespieden. Volgens Amnesty International zou dat ook in India zijn gebeurd (door de regering van Narendra Modi, dus).
“Onze laatste bevindingen laten zien dat journalisten in India steeds vaker worden geconfronteerd met de dreiging van onwettig toezicht, simpelweg omdat ze hun werk doen, naast andere vormen van onderdrukking zoals onterechte gevangenisstraffen, lastercampagnes en intimidatie”, zegt Donncha Ó Cearbhaill, hoofd van het veiligheidslab van Amnesty International. “Ondanks herhaalde onthullingen is er in India sprake van een beschamend gebrek aan verantwoordelijkheid over het gebruik van Pegasusspiewaar.”

Het veiligheidslab constateerde voor het eerst aanwijzingen van hernieuwde Pegasusbedreigingen tegen individuen in India in juni 2023, een aantal maanden nadat de media meldden dat de Indiase regering op zoek was naar een nieuw commercieel spionagesysteem.
In oktober 2023 meldde Apple wereldwijd een nieuwe golf van bedreigingsmeldingen aan iPhone-gebruikers die mogelijk het doelwit waren van ‘door de staat gesteunde aanvallers’. Meer dan twintig journalisten en politici van de oppositie in India zouden de meldingen hebben ontvangen.

Als gevolg hiervan voerde de onderzoekers van Amnesty International een forensische analyse uit op de telefoons van personen over de hele wereld die deze meldingen hadden ontvangen, waaronder Siddharth Varadarajan (the Wire) en Anand Mangnale (The Organized Crime and Corruption Reporting Project).
Er werden op hun toestellen sporen gevonden van Pegasusactiviteit. Op dat van Anand Mangnale zou bewijs gevonden zijn van een nuldedagaanval op 23 augustus 2023 via iMessage. Die was bedoeld om ongemerkt de Pegasusspiewaar op zijn toestel te installeren. De telefoon draaide op iOS 16.6, destijds de nieuwste versie van besturingsssyteem. Ten tijde van de aanvallen was Magnale bezig met een artikel over een mogelijke aandelenmanipulatie door een groot Indiaas bedrijf.

Politici

Overigens maakten Indiase media in november al bekend dat ook oppositiepolitici zouden zijn afgeluisterd. Minister Ashwini Vaishnaw, verantwoordelijk voor informatietechnologie, stelde dat de overheid, middels haar veiligheidsdiensten, daarmee bezig is.

Bronnen: le Monde, Amnesty International

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.